101-годишен бивш надзирател в нацистки концлагер беше осъден за съучастие в убийства

  • 28 юни 2022 16:22

  • 2507
  • 0
101-годишен бивш надзирател в нацистки концлагер беше осъден за съучастие в убийства
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Мъж на 101 години бе признат за виновен и осъден на пет години затвор в Германия по обвинение в съучастничество в убийството на 3518 души, докато е бил надзирател в нацисткия концлагер "Заксенхаузен" през Втората световна война, предаде Асошиейтед прес.

Мъжът, чието име не се съобщава, отрича твърденията, че е бил надзирател от СС в лагера и е подпомогнал или насърчил убийството на хиляди затворници. По време на започналия през октомври миналата година процес той твърдеше, че през въпросния период е бил селскостопански работник близо до Пазевалк, Североизточна Германия.

Регионалният съд в Нойрупин обаче заключи, че има достатъчно доказателства, че обвиняемият е бил есесовски надзирател в лагера между 1942 и1945 г. и постанови присъда от пет години затвор. Прокуратурата базираше делото на документи за есесовски надзирател, чието име, дата и място на раждане съвпадат с това на подсъдимия.

Поради организационни причини процесът се е гледал в училищна сграда в град Бранденбург ан дер Хавел, чийто жител е подсъдимият. Заради влошаване на здравето му делото беше прекъсвано няколко пъти.

Бивша секретарка в нацистки концлагер избяга, преди да започне съдебен процес срещу нея

Лагерът "Заксенхаузен", близо до Берлин, е създаден през 1936 г. До 1945 г. през него преминават повече от 200 000 концлагеристи. Десетки хиляди от тях измират от глад, болести, изтощение и по други причини като медицински експерименти, разстрели, обесване и обгазяване. Има различни данни за броя на избитите. Някои твърдят, че са около 100 000, но изследователи на периода смятат за по-вероятно те да са между 40 000 и 50 000.

През април 1945 г. Червената армия освобождава концлагера, но после го превръща в съветски затвор, известен с жестокостите си, припомня БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2507 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини