ЕП прие резолюция, с която призовава държавните и правителствените ръководители на 27-те незабавно да предоставят на Украйна и Молдова статут на страни-членки

  • 23 юни 2022 14:37

  • 467
  • 2
ЕП прие резолюция, с която призовава държавните и правителствените ръководители на 27-те незабавно да предоставят на Украйна и Молдова статут на страни-членки
© Getty images (архив)

С 529 гласа "за", 45 гласа "против" и 14 гласа "въздържал се" Европейският парламент прие днес резолюция, с която призовава държавните и правителствените ръководители, които ще проведат срещата си на върха днес и утре, "незабавно" да предоставят на Украйна и Република Молдова статут на страна кандидатка за членство в ЕС. "27-те трябва да направят същото и с Грузия, "след като правителство ѝ постигне" приоритетите, посочени от Европейската комисия", се казва в съобщение на пресслужбата на ЕП.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6602

В контекста на бруталната руска агресивна война срещу Украйна този ход би се равнявал на демонстриране на лидерство, решителност и визия, смятат членовете на ЕП. Те настояват, че не съществува "ускорена процедура" за членство в ЕС и че присъединяването остава основано на заслугите и структуриран процес, който изисква изпълнение на критериите за членство в ЕС и зависи от ефективното прилагане на реформите.

Володимир Зеленски благодари на България за подкрепата ни за Украйна по пътя ѝ към ЕС

Парламентът приканва властите на Украйна, Република Молдова и Грузия "недвусмислено да демонстрират политическата си решимост да изпълнят европейските амбиции на своя народ", като ускорят реформите, за да изпълнят ефективно критериите за членство в ЕС възможно най-скоро.

Украинците, молдовците и грузинците заслужават да живеят в свободни, демократични и проспериращи държави, които са горди и ангажирани членове на европейското семейство, заявяват членовете на ЕП, като призовават Европейския съвет да предприеме важна първа стъпка към осъществяването на основателните стремежи на народите на тези три държави.

В резолюцията се подчертава, че няма алтернатива на разширяването, което "повече от всякога е геостратегическа инвестиция" в един стабилен, силен и обединен ЕС. Перспективата за пълноправно членство в ЕС на страните, които се стремят да станат държави членки, е в интерес на самия Европейски съюз от политическа, икономическа гледна точка и от гледна точка на сигурността. Членовете на ЕП настояват процесът на разширяване да получи нов тласък и да бъде отблокиран по отношение на Западните Балкани.

Както е предвидено в член 49 от Договора за ЕС, всяка европейска държава, която зачита ценностите, посочени в член 2, и се ангажира да ги насърчава, може да поиска да членува в Европейския съюз. Решението за ново членство в ЕС се взема с единодушие от Съвета, след като се консултира с Комисията и получи одобрението на Парламента.

Украйна (на 28 февруари), Република Молдова и Грузия (и двете на 3 март) подадоха молби за членство в ЕС след руското нападение срещу Украйна. На 17 юни Комисията публикува становища относно трите заявления, в които препоръчва на Съвета да потвърди перспективите на Украйна, Република Молдова и Грузия да станат държави членки на ЕС.

Въпросът е включен в дневния ред на Европейския съвет, който ще заседава днес и утре в Брюксел. Преди срещата на върха, лидерите на ЕС се срещнаха тази сутрин с колегите си от Западните Балкани.

 

Валери Зайцев
467 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.06.23 | 14:49

1
И защо да им предоставят това право,държави с военни и териториални проблеми не могат да имат такива права,това са законите на еврогейците,защо трябва да си нарушаваме законите заради укри и молдовци.
Анонимен

2022.06.23 | 18:22

2
Руските тролове нямат думата!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини