Швейцария с покачване на БВП през първото тримесечие благодарение на промишлеността

  • 31 май 2022 14:27

  • 605
  • 0
Швейцария с покачване на БВП през първото тримесечие благодарение на промишлеността
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария е нараснал с 0,5 на сто през първото тримесечие спрямо предходните три месеца благодарение на продължаващия подем в промишлеността, съобщи министерството на икономиката, цитирано от Франс прес.

След преразгледане до 0,2 на сто на растежа през последните три месеца на 2021 г., разрастването на швейцарската икономика е ускорило темп благодарение на търсенето на машини, метали, прецизни инструменти, часовникарски и бижутерски изделия, уточнява ведомството в комюнике.

Въпреки забавянето в сектора на химията и фармацията, търсенето в различни сфери на швейцарската икономика е подкрепило износа на стоки, който е скочил с 1,4 на сто. Това е по-силно увеличение от историческия среден показател, подчертава министерството.

Благоприятното развитие на промишлеността е дало положителен импулс на някои сфери от сектора на услугите, като търговията на едро, което е позволило да се предотврати по-голямо свиване на търговията като цяло, която е спаднала с 0,1 на сто.

Историческо: Швейцария ще преразгледа неутралния си статут заради войната в Украйна

Последната вълна от коронавируса с варианта Омикрон е въздействала възпиращо на развитието на хотелиерството и ресторантьорството.

Санитарните ограничения, смекчени от февруари, са забавили завръщането на туристите в началото на годината по време на ски сезона, а дистанционната работа е ограничила търсенето в ресторантьорството.

Министерството на икономиката обаче установява известна нормализация в частното потребление, с покачване от 0,4 на сто.

Публичното потребление силно е нараснало, с 1,4 на сто, заради разходите, свързани с пандемията.

Последвайте канала на

Калина Христова
605 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини