Кипър приема мерки срещу инфлацията

  • 27 май 2022 10:10

  • 356
  • 0
Кипър приема мерки срещу инфлацията
© Pixabay

Допълнителни мерки за намаляване на въздействието на нарастващата инфлация и за защита на доходите на населението заради повишенията на цените се очаква да одобри на заседанието си днес правителството на Кипър. От държавната електроенергийна компания обявиха, че високите сметки за ток няма да паднат преди март 2023 г.

Решенията идват след обсъждането на възможните антикризисни действия на проведената миналия петък широка среща при президента Никос Анастасиадис, пояснява БНР.

Взети са предвид внесените в правителството предложения на политически партии и на социалните партньори, както и препоръките на Фискалния съвет и Съвета по икономика и конкурентоспособност.

Очаква се да бъдат обявени мерки в три основни направления - намаляване на акцизите върху горивата, продължаване на прилагането на намалена ставка на ДДС върху електроенергията за битовите потребители, както и подпомагане със субсидии на уязвимите групи.
 

С покачването на цената на горивото сметките за електричество в Кипър са се увеличили с 48%, посочиха от държавната електроенергийна компания (EAC).
 

Предприетите досега от правителството мерки за смекчаване на ефекта от растящата инфлация надхвърлят 130 млн. евро, съобщи финансовият министър Константинос Петридис. В бюджета са включени 150 млн. евро за програми за подпомагане на домакинствата и бизнеса за намаляване на енергийната им зависимост от изкопаемите горива.

Инфлацията погубва традиционното британско ястие риба с картофки

Последвайте канала на

Десислава Станева
356 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини