Испания ще ограничи използването на климатици в обществените сгради

  • 26 май 2022 16:26

  • 758
  • 1
Испания ще ограничи използването на климатици в обществените сгради
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Испания ще насърчава дистанционната работа на служителите в държавната администрация и ще ограничи употребата на климатици в обществените сгради, за да намали енергийното потребление, предаде Франс прес. Тази стъпка е част от усилията, които Брюксел изисква, за да се сложи край на европейската зависимост от руския газ.

Според плана за енергийна ефективност, публикуван днес в държавния вестник на страната, термостатът на климатиците не трябва да бъде поставян на температура под 27 градуса и така климатизацията на офисите ще става с по-малко потребление на енергия.

През зимата отоплението не трябва да надвишава 19 градуса.

Тези мерки ще се прилагат всеки път, когато това е възможно технически, се уточнява в текста на документа, чиито основни линии бяха представени днес от правителството.

Планът, целящ да намали разходите за електроенергия в Испания, предвижда и мерки за насърчаване на държавните служители да използват обществен транспорт, за да се придвижват до работното си място, както и да се засили дистанционната работа в държавната администрация.

Държавните служители могат да работят три дни от седмицата дистанционно и два присъствено, подчерта министърката на финансите и държавните служби Мария Хесус Монтеро Куадрадо, уточнявайки, че приетите мерки в рамките на този план ще се прилагат незабавно.

Специалисти прогнозират катастрофално увеличаване на горещините

ЕК представи  в средата на май план за 210 милиарда евро, предвиждащ бум на възобновяемата енергия и значително спестяване на електричество, който трябва да даде възможност на страните от блока да се "избавят" възможно най-бързо от вноса на руски газ в отговор на нападението на Москва срещу Украйна.   

В рамките на тези усилия някои страни членки вече обявиха мерки за енергопотреблението на обществените сгради, по примера на Италия, която също предвиди да намали използването на климатици за отопление и климатизация в училищата и администрацията. 

Последвайте канала на

Калина Христова
758 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.26 | 16:50

1
голямото рестартиране продължава! значи, да си работят от вкъщи, където нямат да пускат климатици, така ли? тоест, по - добре е всеки да си пусне климатик вкъщи, който ще охлажда един човек, а не в офис, в който ще работят няколко души и ще работят един-два-три климатика!

Добави коментар

Водещи новини