ЕК: Преговорите за руското петролно ембарго не са формалност

  • 24 май 2022 15:38

  • 3192
  • 1
ЕК: Преговорите за руското петролно ембарго не са формалност
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия съгласува предварително предложението за въвеждане на ембарго на вноса на руски петрол в ЕС, заяви днес говорител на комисията. Той отбеляза, че комисията не е чакала постигането на предварително единодушие по предложението, за да остави пространство за преговори в Съвета на ЕС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6146

За организирането на преговорите по предложенията на комисията е отговорен Съветът на ЕС. Ако търсехме постигането на единодушие, преди да представим предложението, щяхме да изземем ролята на Съвета. В преговорите търсим решение заедно, добави говорителят и отбеляза, че засега няма напредък. Въпреки че искаме предложенията ни да намерят бързо одобрение, не може да очакваме всеки път да бъдат подкрепени за часове, сякаш е въпрос на някаква формалност, заяви той.

Петролът пое надолу след отлагането на европейското ембарго срещу руския петрол

По неговите думи ЕК е издала ясни препоръки за плащането при внос на руски газ. Винаги сме готови да дадем допълнителни разяснения на държавите от ЕС, посочи говорителят по повод изискването разплащанията да се осъществяват във валутата, залегнала в договорите с "Газпром", а не в рубли.

Той отбеляза, че европейските държави могат да поискат бързо осигуряване на европейски бюджетни средства за целите на енергийния преход, като например за саниране на сгради. Говорителят потвърди, че за тази цел трябва да са одобрени плановете за икономическо възстановяване - изискване, на което все още не отговарят Унгария, Полша и Нидерландия, предаде БТА.

Филип Епитропов
3192 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
умник Киро

2022.05.24 | 15:59

1
ще се договорят, а после само България ще е прецакана, защото другите са си направили вратички

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини