Петролът пое надолу след отлагането на европейското ембарго срещу руския петрол

  • 17 май 2022 10:10

  • 5027
  • 3
Петролът пое надолу след отлагането на европейското ембарго срещу руския петрол
© Novini.bg

Цените на петрола леко се понижиха днес в азиатската търговия, след като Унгария се противопостави на опитите на Европейския съюз да забрани вноса на руски петрол, което би намалило световните доставки, предаде Ройтерс. В същото време инвеститорите натрупаха печалби след покачването на котировките в последно време.
 
Сортът Брент, който е референтен за Европа, изгуби 11 цента или 0,1 на сто и спадна до 114,13 долара за барел. 

Американският лек суров петрол понижи цената си с 22 цента или 0,2 на сто до 113,98 долара за барел.

ЕС не постигна съгласие за новите санкции срещу Русия

И двата референтни сорта поскъпнаха с над 2 на сто вчера след петъчния скок от 4 на сто.

Министрите на външните работи от ЕС вчера не постигнаха успех в натиска срещу Будапеща да отмени ветото си над предложеното ембарго срещу Русия след инвазията в Украйна. Такова ембарго изисква единодушно одобрение от всички страни членки на ЕС.

Що се отнася до предлагането, производителите в САЩ увеличават добива, за да попълнят резервите, които намаляха в контекста на войната в Украйна и възстановяването след пандемията от КОВИД-19.

Добивът в Тексас и Ню Мексико, най-големите производители на шистов петрол, се очаква да нараства с 88 000 барела на ден до рекордните 5,219 милиона барела на ден през юни, съобщи вчера Службата за енергийна информация.

При все това настроението по отношение на цените остава оптимистично на фона на очакванията за засилване на търсенето в Китай, където ограниченията срещу КОВИД-19 започват да отслабват, след като се отразиха тежко на икономиката на страната.

Допълнителен тласък на цените даде засилващото се геополитическо напрежение между ЕС и Русия заради желанието на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО, посочи анализаторката от "Си Ем Си маркетс" (CMC Markets) Тина Тън. Според нея това може да предизвика ответна реакция от Русия и тя да намали още повече газовите доставки.

Радина Лазарова
5027 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ИЛИЯ ВЪЛКОВ YULL BROWN

2022.05.18 | 00:26

3
КРАЙ НА МИЗЕРИЯТА !!! БЪЛГАРСКА ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ С “БУЛГАР БРАУН ГАЗ“ “ТЕХНОЛОГИЯ ЗА БРАУНОВ ГАЗ И ПОЛИМЕТАЛИ ОТ МОРСКА ВОДА “ ОТ ИНЖ. ЧАВДАР КАМЕНАРОВ И ИНЖ. ПЛАМЕН КАМЕНАРОВ !!! ИЗЛИЗА ЧИСТА ПИТЕЙНА ВОДА !!! ОСВЕН ТОВА БРАУНГАЗ УНИЩОЖАВА БИТОВИ И РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ !!!
БАЙ ГАНЬО

2022.05.18 | 00:22

2
КЪРЛЕЖА ПУТИН ЩЕ ГО СМАЧКАТ САМИТЕ РУСНАЦИ, ДО МЕЖДУНАРОДЕН СЪД НЯМА ДА СТИГНЕ
ne

2022.05.17 | 10:49

1
nali amerikanskata mastia asenco shteshe da boikotira spiraneto na ruskiat petrol no samo orban se okaza maj a nesheto pedalce se skri.

Добави коментар

Водещи новини