Африканска чума по свинете плъзна в Италия

  • 18 май 2022 16:30

  • 479
  • 0
Африканска чума по свинете плъзна в Италия
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Италианските земеделци предупредиха днес правителството на Марио Драги за обезпокоителното разпространение на Африканската чума по свинете (АЧС) на полуострова, където бяха засечени случаи в северозападната част на страната и в региона на Рим, съобщава БТА.

В писмо до премиера Марио Драги италианската асоциация на селскостопанските производители "Колдирети" (Coldiretti) е поискала нова бърза намеса за клане и борба срещу размножаването на дивите свине в цялата страна, за да се спре разпространението на АЧС. Това обяви в комюнике браншовата организация.

Четири положителни случая на африканска чума в Кюстендилска област

Според "Колдирети" този силно заразен вирус заплашва 29 000 италиански ферми от стратегическия икономически сектор на свиневъдството, генериращ 20 милиарда евро годишно, в който работят стотици хиляди хора.

Това съобщение идва на следващия ден след обявяването на спешен план за овладяване на вируса в региона на Рим, където тази година бяха засечени осем случая, от които три вчера. Планът включва обособяването на червена зона в периметър от 65 километра в северната част столицата. 

В рамките на месец ще стартира планът за клане на животните, уточни държавният секретар по здравеопазването Андреа Коста. 

Първите случаи на АЧС в Италия бяха засечени през януари в областта Пиемонт. Съседният регион Лигурия също е засегнат.

"Колдирети" поиска радикални действия за намаляване на популацията на диви свине, чието размножаване е станало неконтролируемо. Според асоциацията тази мярка е необходима, за да се опази имиджа на Рим и на Италия по света.

Медиите и социалните мрежи  също са се заели с темата и през последните месеци публикуват снимки, показващи семейства диви свине, които се разхождат в жилищните квартали на столицата и се хранят от кофите за боклук.

Болестта засяга прасета, диви и брадавичести свине. Вирусът не се предава на хора, може да оцелее над два месеца в месо или колбаси от засегнати животни. Пренася се от едно животно на други чрез консумация на заразени храни.

Мая Йорданова
479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини