Четири положителни случая на африканска чума в Кюстендилска област

  • 07 февруари 2022 16:44

  • 483
  • 2
Четири положителни случая на африканска чума в Кюстендилска област
© Pixabay

Открити са вторично възникнали огнища на африканска чума при диви свине на територията на Държавните горски стопанства "Кюстендил", "Дупница" и "Рилски манастир", съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Кюстендил след състояло се закрито заседание на Областната епизоотична комисия.

Става въпрос за установени положителни случаи на територията на ловните дружинки в селата Драговищица и Шишковци, община Кюстендил, в местността "Локвата" край Дупница и в с. Смочево, община Рила. Регистрирани са общо четири случая на 2-ри и 3 февруари. Няма постъпили сигнали за заболели и умрели домашни свине на територията на областта, каза д-р Емил Гъгнев от Областната дирекция по безопасност на храните.

В област Кюстендил са регистрирани 329 броя животновъдни обекти тип "лично стопанство" за отглеждане на свине, в които се спазват мерките за биосигурност. На територията на областта няма регистрирани индустриални ферми за свине. Регистрирани са и пет фамилни ферми с 80 свине.

На заседанието си днес Областната епизоотична комисия е приела мерки за предотвратяване проникване на заболяването при домашните свине на територията на областта. В тях се предвижда собствениците на свиневъдни обекти да засилят мерките за биосигурност и да сигнализират при всеки случай на съмнителни признаци на заболяване при свинете.

Огнище на африканска чума по свинете в Благоевградско

Кметовете на общини не бива да допускат търговия на свине на нерегламентираните места, а органите на МВР - да следят за нерегламентирано движение и търговия със свине.

Предвижда се Българската агенция по безопасност на храните, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници" да извършват проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците за наличие на суровини и храни от животински произход, не претърпели термична обработка на граничните пунктове "Гюешево" и "Олтоманци".

Виолета Симеонова
483 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
СмъртНаЧуматаЧервена

2022.02.07 | 19:26

2
А в България повече от четвърт век все още има СДС-Чума.

2022.02.07 | 18:00

1
Пак някой голям плати за да внася

Добави коментар

Водещи новини