ЕК: Oчаквамe ЕС да прекрати бързо зависимостта си от вноса на руски горива

  • 18 май 2022 14:57

  • 406
  • 3
ЕК: Oчаквамe ЕС да прекрати бързо зависимостта си от вноса на руски горива
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Възможно най-бързо трябва да прекратим зависимостта си от вноса на руски горива и съм дълбоко убедена, че можем, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Русия вече трети месец води война с Украйна и заплашва всички, които подкрепят Украйна да упражни правото си на защита срещу нападателя. Войната на (руския президент Владимир) Путин поставя основни изпитания пред нашия съюз. Войната разтресе енергийните пазари и показва нашата зависимост от вноса на изкопаеми горива, колко сме уязвими да разчитаме за този внос на Русия. Затова възможно най-бързо трябва да прекратим тази зависимост, добави тя.

ЕК очаква пълно прекратяване на газовите доставки от Русия

Фон дер Лайен отчете, че за последните месеци делът на внасяния в ЕС руски газ е намалял с 14 на сто до 26 процента, но и че скоростта в тази посока трябва да се повиши. 

Трябва да пестим енергия, да разнообразяваме руската енергия с внос от източници, на които може да се има доверие, нужни са големи инвестиции във възобновяема енергия, посочи тя.

Председателят на ЕК отбеляза, че ЕС предвижда два милиарда евро за изграждане на инфраструктура, която ще позволи да се спре вносът на руски петрол.

Виолета Симеонова
406 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.19 | 08:15

3
Подкрепям Украйна, а не Русия, поради следните причини: 1. Украйна е братски народ. 2. Ние сме християнизирали Украйна. 3. Дали сме азбуката на Киевска Рус. 4. 70% от войнишкия състав в руската армия през 1878г. са украинци. 5. Над 200 000 българи са се преселили в земите на Украйна, област Бесарабия. 6. Украйна признава, че е получила азбуката и християнството от България (за разлика от Русия). 7. Украйна никога не е организирала и финансирала бунтове, метежи, въстания и преврати в България. 8. Украйна никога не е организирала политически убийства в България. 9. Украйна никога не е крала архивите ни. 10. Украйна не е крала златния ни резерв. 11. Украйна никога не е разпокъсвала землището ни. 12. Украйна никога не е насъсквала Сърбия, Румъния или Турция да ни нападнат. 13. Украйна не е измисляла нови, несъществуващи езици. 14. Украйна не е измисляла несъществуващите македонска, тракийска, шопска и добруджанска нации. 15. Украйна никога не ни е обявявала ВОЙНА!!! 16. Украйна никога не е прехвърляла диверсионни групи на наша територия. 17. Украйна никога не е имала свои "украинофилски" партии в България, имащи за цел дестабилизацията на държавата и обществото. 18. Украйна никога не е финансирала и поддържала национални движения „Украинофили“, нито участва в правенето на събори, където се веят украински знамена. 19. Украйна не ни продава най-скъпия петрол и газ в Европа. 20. Украйна не заселва стотици хиляди украинци по нашето Черноморие. 21. Украйна не е пращала въоръжени терористи в България. 22. Украински политици не са заявявали, че ще ни изкупят и другата половина от Черноморието, след като вече били изкупили едната половина. 23. Украйна не е финансирала чудовищни терористични атентати в България, най-големите и кървави в света за времето си. 24. Украйна не е промила мозъците на 80% от българите да ѝ се кланят и да предават България, нито дели хората на украинофили и украинофоби, за да внася допълнително разделение и разединение у българите. 25. Украйна не е нападала (за последните 1000 г.), бомбардирала и окупирала България. 26. Украйна не притежава между 30 и 50% от българската икономика и не ни държи в 100-процентова енергийна зависимост от нея посредством свои хора в българския парламент, съдебни и правоохранителни служби и структури. 27. Украйна няма 45-метрови паметници, символизиращи престъпен режим и не ни заплашва, че ще ни се случи случка, ако ги махнем. 28. Украйна не ни е пренаписвала и фалшифицирала историята. 29. Украйна не ни натяква постоянно как ни била освобождавала два пъти и как трябва да сме ѝ вечно благодарни, тоест надупени и подчинени. 30. Украйна не е поставяла свое марионетно правителство и престъпен режим и диктатура, които управляваха 45 години, избиха цвета и елита на нацията и върнаха България със 100 години назад в развитието и. Има и други причини, но тези са основните

2022.05.18 | 16:44

1
нещастно сатанинско изчадие!
719419

2022.05.18 | 18:03

2
Г-жа фон дер Лайен е много красива и фина дама. Като европейци можем да се гордеем, че имаме лидер на такова високо ниво.

Добави коментар

Водещи новини