Борис Джонсън съкращава над 90 000 държавни служители

  • 13 май 2022 16:28

  • 1091
  • 1
Борис Джонсън съкращава над 90 000 държавни служители
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Британският министър-председател Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е нареди на кабинета да изготви план за съкращаване на повече от 90 000 държавни служители, съобщава телевизия Sky News.

Мярката се предприема заради икономическата криза.

Джонсън е наредил на министрите да подготвят в рамките на един месец доклад за това как да се намали броят на служителите в държавната администрация до равнището от 2016 г. "Това би означавало съкращаване на около една пета от работната сила, която наброява 475 000 души. Това би могло да спести 3,5 милиарда паунда годишно", се казва в доклада.

Британската икономика нарасна с 0,8%

"Премиерът и министрите разбират, че държавните служители вършат изключителна работа в полза на обществото... Но когато хората и бизнесите в цялата страна са изправени пред кризата на растящите цени, обществото с право очаква правителството да даде пример и да работи възможно най-ефективно", цитира каналът думите на говорителя на националното правителство.

През последните месеци инфлацията в Обединеното кралство счупи исторически рекорди. В началото на май Английската централна банка повиши прогнозата си за инфлацията за 2022 г. и очаква тя да се ускори до 10,25% през четвъртото тримесечие, което може да бъде исторически рекорд. Регулаторът отбеляза, че инфлационният натиск се е увеличил рязко след последния доклад през февруари поради изострянето на ситуацията между Русия и Украйна. Според банката това е довело до "значително влошаване на перспективите за растеж в световен мащаб и в Обединеното кралство". В края на 2021 г. Английската централна банка отчете инфлация от 5%, посочва Нова телевизия.

Мая Йорданова
1091 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Тоти

2022.05.13 | 17:08

1
А нашите кога!!!

Добави коментар

Водещи новини