Борел много се надява да се стигне до сделка в ядрените преговори с Иран

  • 13 май 2022 15:17

  • 145
  • 0
Борел много се надява да се стигне до сделка в ядрените преговори с Иран
©

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа каза днес, че много се надява временно спрените преговори с Иран за ядрената му програма да доведат до споразумение, предаде Асошиейтед прес.

Преговорите между Техеран и световните сили са в застой отчасти заради искането на Иран САЩ да извадят от списъка с терористични организации Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Изказвайки се в кулоарите на срещата на външните министри на Г-7 във Вайсенхаус, Северна Германия, Борел каза, че пратеникът на Европейския съюз е посетил тази седмица Техеран за преговори, които "са преминали по-добре от очакваното".

"Преговорите са в застой от два месеца заради тези разногласия - какво да бъде направено с Революционната гвардия", каза ръководителят на европейската дипломация. "Подобни въпроси не могат да бъдат решени за една нощ, но нека кажем, че преговорите бяха блокирали, а сега са деблокирани", каза Борел и добави: "Това означава, че има перспектива за постигане на споразумение".

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се съгласи с оценката на Борел и написа в Туитър, че разговорите между пратеника на ЕС Енрике Мора и иранския главен преговарящ Али Багери Кани са били още една възможност за фокусиране върху инициативите за уреждане на оставащите въпроси". "Може да постигнем добри и трайни резултати, ако САЩ вземат решение и изпълнят ангажиментите си", допълни Абдолахиан, цитиран от БТА.

Весела Найденова
145 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини