ЕК ще въведе нови изисквания за използване на отпадните води

  • 13 май 2022 14:48

  • 315
  • 0
ЕК ще въведе нови изисквания за използване на отпадните води
© Pixabay

Предстои да бъдат въведени нови правила за използване на отпадните води, каза днес Джордж Кремлис, почетен директор на Главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия в обръщението си към участниците в конференция във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Форумът, който се провежда в хибриден формат, е откриващ в рамките на проект „Познаване на кръговата икономика“ по съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество.

Пречистените отпадни води могат да се използват в сферата на селското стопанство за поливане на насаждения, уточни Кремлис. По думите му те биха били полезни и в пристанищата или други сектори за измиване на кораби или автомобили, вместо да се хаби чиста питейна вода. 

Отпадни води се изливат в морето край Приморско

Кръговата икономика е нов модел, който се популяризира от ЕС не само сред страните-членки, а и по целия свят, каза още Кремлис. По думите му основната цел е да се намали отпечатъкът върху околната среда и да се щадят ресурсите на планетата ни, предава БТА.

Кръговата икономика трябва да стане нещо общоприето и трайно в рамките на националните и регионалните политики, допълни експертът. Според него тя трябва да заеме постоянно място в сферите на туризма, селското стопанство, транспорта, енергетиката. Този модел би трябвало да бъде активно възприет от бизнеса, но да бъде заложен и като развитие на социалната икономика, каза още Кремлис.

Нуждаем се от нови модели на кръгово производство и кръгово потребление, посочи експертът. Според него идеята е да се постигне по-дълъг живот за продуктите, които в края на използването им да не стават отпадък, а да се ползват като суровини. Бъдещето е на кръговите градове и дори кръговите домакинства, посочи Кремлис. Той допълни, че всяка страна трябва да има национален план за кръгова икономика, който да бъде прилаган на по-ниски нива чрез регионални и местни планове.

За кръговата икономика, която е знаков приоритет за Европейския съюз (ЕС), ще бъдат насочени много средства от фондовете, включително за програмния период до 2027 година, допълни Кремлис. Той уточни, че за България предизвикателство ще бъде да се възползва от тях по най-добрия начин, за да постигне успешна трансформация на икономиката си. Благодарение на този модел в ЕС вече се създават нови зелени работни места, очаква се такива да бъдат разкрити и във вашата страна, допълни Кремлис. 

Според експерта е от изключително значение да се повиши осведомеността на обществото за предстоящите промени. Той даде много висока оценка за Варненския свободен университет, който е пионер в ЕС с въвеждането на магистърска програма по кръгова икономика. По думите му учебното заведение е много добър пример, защото работи активно за повишаване на осведомеността, като обучава не само студентите, а и експерти от местната власт, политическия и социалния живот.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини