Меркел поздрави Самарас с новата му длъжност

  • 21 юни 2012 10:24

  • 491
  • 0
Меркел поздрави Самарас с новата му длъжност
©

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се поздрави новия гръцки премиер Андонис Самарас по телефона и го покани за разговори в Берлин, заяви говорителят й Щефен Зайберт, пише "Дневник", позовавайки се на "Франс прес".

По думите на Зайберт, Меркел пожела на Самарас късмет и успех в трудната работа, която му предстои. Канцлерът се надява на добро сътрудничество с новия гръцки премиер и неговото правителство и го покани да посети Берлин, продължава изявлението. Говорителят не уточни кога може да се състои срещата.

Лидерът на консервативната "Нова демокрация" вчера положи клетва като министър-председател на новата гръцка коалиция. Пред него стои предизвикателство да се опита да промени условията на спасителната помощ от Европейския съюз и МВФ, коментира агенцията.

Гърция беше принудена два пъти да поиска спасителна помощ, която беше отпусната в замяна на строги изисквания за икономии, включително съкращения от 11.5 милиарда евро от дефицита й до 2014 г. Гръцките партии искат срокът да бъде удължен до 2016 г., въпреки че това може да увеличи крайната цена на помощта за Атина.

Някои европейски лидери намекнаха, че на страната може да бъде дадено повече време. Тази седмица председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер заяви, че може да се говори за такава отсрочка. Той обаче подчерта, че не може да има дискусии за основната част на споразумението. Германия също настоя, че Атина трябва да се придържа към ангажиментите си, въпреки че външният минстър Гидо Вестервеле посочи, че е възможно да се обсъдят някои отстъпки в сроковете.

Последвайте канала на

491 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини