Комисията по отбрана към финландския парламент препоръча членство в НАТО

  • 10 май 2022 20:37

  • 1569
  • 1
Комисията по отбрана към финландския парламент препоръча членство в НАТО
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Присъединяването към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е най-добрият вариант за Финландия да гарантира своята национална сигурност. Това обяви днес комисията по отбрана към финландския парламент в отговор на поискано мнение във връзка с намеренията на правителство да промени т.нар. бяла книга за външната политика и политиката по сигурността, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5576

Според комисията членството в НАТО значително ще повиши възпиращата мощ на страната срещу евентуална агресия от Русия. "Членството в НАТО е най-доброто решение за сигурността на Финландия", каза председателят на комисията Петери Орпо от опозиционната Национална коалиционна партия.

Финландия, която споделя 1300-километрова граница с Русия, има сложно минало с източната си съседка, белязано от войни. След руското нашествие в Украйна, започнало на 24 февруари, в Хелзинки започнаха да преосмислят дългогодишната си позиция за неприсъединяване към НАТО с цел да се поддържат добри отношения с Москва. Очаква се финландският президент Саули Нинистьо да обяви в четвъртък позицията си относно кандидатстването за членство в пакта, посочи Ройтерс.

Според ТАСС след президента изявление по въпроса ще направи и премиерката Сана Марин.

76% от финландците одобряват кандидатурата на страната за НАТО

Константин Тодоров
1569 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БАЙ ГАНЬО

2022.05.10 | 23:34

1
РУСКИЯТ ГАЗ В ПУТИНСКИЯ ГЪЗ !!! БУМ !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини