76% от финландците одобряват кандидатурата на страната за НАТО

  • 09 май 2022 20:27

  • 1010
  • 1
76% от финландците одобряват кандидатурата на страната за НАТО
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кандидатурата за НАТО се ползва с подкрепата на над три четвърти от финландците, показва социологическо проучване, публикувано днес от националната телевизия, предаде БТА, цитирайки АФП. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13317

Рекордните 76% от финландците подкрепят присъединяване на страната към Алианса. За сравнение, през март процентът на подкрепящите присъединяването към НАТО финландци беше 60. Сред анкетираните има привърженици на всички политически сили във Финландия, показва още проучването. Също като в Швеция, руското нашествие в Украйна доведе до рязка промяна в общественото мнение, което дотогава беше силно разделено. Преди началото на конфликта в източноевропейската страна, поддръжниците на присъединяване на Финландия към НАТО се задържаха на равнище от 20-30% през последните години. 

Столтенберг: Финландия и Швеция ще могат бързо да се присъединят към НАТО, ако кандидатстват за членство

Очаква се на 12 май финландският президент Саули Нинистьо да обяви официално личната си позиция по въпроса с присъединяването. Експертите очакват финландската кандидатура да стане официална през идните дни. Мнозинство има и в парламента, показва проучване на финландски медии, публикувано предишната седмица. 121 от 200 депутати подкрепят присъединяването към НАТО, само 10 от запитаните са били против.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1010 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Путлер капут!

2022.05.10 | 00:07

1
И финландците му го навряха под дъртата опашка на путьо.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини