Атина иска американско военно присъствие - най-вече в Северна Гърция

  • 10 май 2022 16:48

  • 2191
  • 5
Атина иска американско военно присъствие - най-вече в Северна Гърция
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Атина иска американско военно присъствие в Гърция - и по-специално в северната част на страната - защото това служи на националния интерес, каза външният министър на страната Никос Дендиас пред гръцките депутати във вторник, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Катимерини.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5462

Говорейки по време на дебат в парламента относно Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната, подписано между Гърция и Съединените щати, Дендиас каза, че удължаването на споразумението за период от пет години вместо за една е било договорено по инициатива на Атина, като същевременно разкрива, че гръцката страна обмисля още по-голямо удължаване.

"Ние не правим услуга на САЩ. Щедри сме към интересите на страната. Искахме петгодишно удължаване и няма да крия, че правителството дори обмисляше удължаване с десет години. Искаме военно присъствие. Ние не се правим на такива, които искат базите да изчезнат... Искахме и все още искаме присъствие на (САЩ) в Тракия... Искаме военно присъствие на САЩ в Александруполис (Дедеагач)", каза той, описвайки използването на северното гръцко пристанище от американските военни като "един от най-важните елементи на споразумението".

Гръцка медия: САЩ искат Атина да изпрати оръжие и бронирана техника в Украйна

Североизточното пристанище Александруполис (Дедеагач) се превърна във важна изходна точка за изпращане на оборудване на НАТО до източноевропейските държави-членки, но също така и към Украйна, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Значението на Александруполис се засили, когато Турция затвори проливите Босфор и Дарданели за военни кораби и транспортиране на военно оборудване, съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. относно проливите.

Американска военна техника се изпраща през Александруполис към България, Полша и Румъния, след като НАТО реши да укрепи източния си фланг предвид претенциите на Владимир Путин силите на НАТО да се изтеглят от цяла Източна Европа и неговата непредсказуемост. Наскоро Полша получи танкове Abrams и бронетранспортьори Bradley от Съединените щати.

Калина Христова
2191 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
до плоското мозъче 3

2022.05.10 | 18:59

4
Малкото ти мозъче е в ступор! Нормалният човек разбира, че бункерното диктаторче е полудяло от лична амбиция и готово да жертва цели народи, уродче!
Опааа,

2022.05.10 | 19:00

5
№3 пак се е осрал, като под всяка статия, и призовава за кръв и агресия. Какво недоносче лигаво!

2022.05.10 | 18:36

3
Опааа и гръцкото правителство се е продало, както нашето, и на Словакия, а в Чехия както и у нас пренаписват историята .Чехите ги били освободили Бандеровците .Но народите се готвят за отпор!!!
da

2022.05.10 | 17:33

2
да не ги е страх да си освободим окупираната егейска макдедония????
Еми...

2022.05.10 | 16:57

1
Прави са, с петата колона в България - БСП, ДПС, ГРОБ, ИТН - не е лошо да има за всеки случай буфер на границата.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини