Гръцка медия: САЩ искат Атина да изпрати оръжие и бронирана техника в Украйна

  • 10 май 2022 15:22

  • 2884
  • 3
Гръцка медия: САЩ искат Атина да изпрати оръжие и бронирана техника в Украйна
© getty images
Слушай новината Слушай новината

САЩ искат от Гърция да изпрати оръжие и бронирана техника в Украйна, съобщава БТА, позовавайки се на електронното издание на гръцкия вестник „Етнос“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5520

Искането е било представено пред министъра на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос от американския му колега Лойд Остин.  

Двамата са разговаряли по телефона, като разговорът е продължил около 40 минути. Американците настоятелно са поискали страната да изпрати в Украйна оръжия, съветско производство, за подсилване на армията.

Поставено е и искане за изпращане на бронирани машини, като се е настояло да бъде постигната устна договорка преди срещата между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и президента на САЩ Джо Байдън, планирана за следващата седмица във Вашингтон, пише "Етнос".

Германският парламент подкрепи изпращането на тежки оръжия за Украйна

Подобна договорка обаче не е била постигната, тъй като Атина не е променила позицията си – че няма да изпраща отбранителни системи, които са разположени на първа линия за предотвратяване на нападения, при положение че "всекидневно е застрашена от страна на Турция", отбелязва гръцкото издание.

Гърция би обсъдила подобна възможност при положение, че конкретните системи бъдат заменени с други, по-модерни, преди да изпрати каквито и да е оръжия за Украйна, съобщава още "Етнос". 

Виолета Симеонова
2884 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.11 | 10:57

3
ЯЖТЕ МИ ЛАЙНАТА КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИ
Даааа

2022.05.10 | 17:01

2
Сега разбирам защи само Руско оръжие се търси за помощ на Окрайна.. За всяко взривено място, за всяка взривена болница, училище и всички обекти с цивилни, да се преписва на Русия...
.

2022.05.10 | 16:08

1
Гърция си е Гърция. Не са мишки като нас!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини