Унгарският посланик в Хърватия е повикан заради изказване на Орбан

  • 10 май 2022 16:25

  • 3060
  • 3
Унгарският посланик в Хърватия е повикан заради изказване на Орбан
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Унгарският посланик в Хърватия бе повикан за разговор в хърватското външно министерство, след като премиерът на Унгария Виктор Орбан каза, че на страната му е било отнето морето, съобщи Хина.

Миналата седмица Орбан каза, че Унгария не би имала проблем с европейското ембарго за руския петрол, ако "не ни беше отнето морето“, очевидно имайки предвид хърватското крайбрежие, част от което някога е било в рамките на кралство Унгария.

Орбан: Унгария не може да подкрепи новите санкции на ЕС срещу Русия в сегашния им вид

Хърватия осъжда изявлението на унгарския премиер, заяви хърватското външно министерство, допълвайки, че осъжда също така всяка териториална претенция към съседни страни.

Изказването на Орбан е в контекста на  унгарското противопоставяне на европейското ембарго върху руския петрол, което накара председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен да посети вчера Унгария.

Европейски дипломат каза пред агенция АФП, че за да осигури петролни доставки Унгария ще трябва да изгради нов петролопровод, който да я свърже с Хърватия, която има достъп до море.

Тези, които имат море и пристанища могат да си доставят петрол с танкери, каза Орбан миналата седмица, цитиран Политико. „Ако не ни го бяха взели, ние също щяхме да имаме море,“ коментира още той.

Такива изявления ненужно подкопават отношенията, посочва хърватското външно министерство, като допълва, че хърватският посланик в Унгария също е поискал обяснения.    

Теодора Павлова
3060 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ъ

2022.05.10 | 17:58

2
И Солун е бил Български, но ватенките са ни разпродали на парче. Предполагам Източна Ромелия са гласяли да шитнат за Турците, а Княжеството на Англичани, или Австроунгарци- който даде повече.

2022.05.10 | 18:18

3
Чети малко история
Еми...

2022.05.10 | 16:28

1
Нацистчето орбан какво мисли за желанията на путлер да отнеме достъпа на Украйна до Черно и Азовско море?

Добави коментар

Водещи новини