Орбан възложи на бивш банкер и финансовия си министър справянето с икономическите предизвикателства пред Унгария

  • 13 май 2022 18:20

  • 921
  • 0
Орбан възложи на бивш банкер и финансовия си министър справянето с икономическите предизвикателства пред Унгария
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Премиерът на Унгария Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, назначи финансовия министър Михай Варга и бившия заместник-управител на централната банка на страната Мартон Наги да отговарят за справянето с икономическите предизвикателства, причинени от растящата инфлация, войнатав Украйна и нарастващия дефицит. Това съобщи Унгарската телеграфна агенция (МТИ), цитирана от Ройтерс.

Орбан назначи Наги на новосъздадения пост "министър на икономическото развитие" и каза, че Варга ще остане финансов министър.

Двамата ще се изправят пред икономическите предизвикателства породени от руската инвазия в Украйна, годишната инфлация, достигнала до 9,5 процента и бюджетния дефицит, който нарасна до 2,636 трилиона форинта (7,12 милиарда долара) за периода от януари до края на април.

Най-важната предстояща задача е "да се намерят отговори на европейската икономическа криза, причинена от войната (в Украйна), които да позволят на Унгария да запази напредъка си от последните години", пише в законопроект свързан с назначенията и публикуван на уебсайта на парламента.

След като подаде оставка от позицията си на заместник-управител в унгарската централна банка, Наги беше назначен за съветник по икономическата политика на Орбан през юни 2020 г., отбелязва БТА

Орбан: Унгария не може да подкрепи новите санкции на ЕС срещу Русия в сегашния им вид

Константин Тодоров
921 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини