Юнионистите ще блокират съставянето на правителство в Северна Ирландия

  • 10 май 2022 07:10

  • 823
  • 3
Юнионистите ще блокират съставянето на правителство в Северна Ирландия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Демократичната юнионистка партия ще блокира сформирането на ново правителство в Северна Ирландия след изборите в четвъртък, докато не бъде променен или премахнат Протокола за провинцията, уреждащ търговията след Брекзит, предаде БНР. 

Лидерът на юнионистката партия сър Джефри Доналдсън бе сред партийните лидери, които се срещнаха в понеделник с министъра за Северна Ирландия Брандън Люис в Белфаст, но отхвърли призивите на британското и ирландското правителство за сформиране на нова администрация на принципа на подялбата на властта, както това е залегнало в Споразумението от Разпети петък. 

Националистическата партия "Шин Фейн" спечели безпрецедентна победа в изборите за парламент и нейният лидер Мишел О'Нийл, която по правило трябва да бъде първи министър на Северна Ирландия заяви, че Демократичната юнионистка партия не трябва да си позволява "да наказва обществото". Бойкотът на юнионистите обаче предвещава политическа криза. Доналдсън призова британското правителство да се намеси и да предоговори Протокола за Северна Ирландия. 

Лондон и Дъблин призоваха партиите в Северна Ирландия след победата на Шин Фейн да работят заедно за съставяне на правителство

Националистите са за запазване на протокола, защото той гарантира, че няма да възникне твърда граница на остров Ирландия. Сделката обаче поставя митническа граница в Северно море за стоките идващи от останалата част на Обединеното кралство в Северна Ирландия и юнионистите твърдят, че това не е добре за търговията и че ги откъсва от съюза.

 По закон, ако до 6 месеца не бъде сформирано правителство, трябва да има нови парламентарни избори.

Теодора Александрова
823 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
тия

2022.05.10 | 09:55

3
тия окупатори кога ще освободят северна ирландия??? марш от ирландския остров.

2022.05.10 | 09:33

2
СМЪРТ НА КРАВАРСКИТЕ КУУУУУУУРВИИИИИИИ

2022.05.10 | 07:57

1
да пратим С300 на ирландците в борбата им с кръвожадния агресор, кралицата е луда и болна

Добави коментар

Водещи новини