Исторически успех за националистите в Северна Ирландия

  • 08 май 2022 07:20

  • 1767
  • 6
Исторически успех за националистите в Северна Ирландия
© Getty Images

Националистическата партия "Шин Фейн", която се обявява за обединение с Република Ирландия, е за пръв път в историята победител на регионалните избори, състояли се в четвъртък в британската провинция Северна Ирландия, предаде АП.

След като снощи бяха преброени почти всички гласове, партията печели 27 места в 90-местния регионален парламент. Демократичната юнионистка партия, която от две десетилетия доминира в северноирландското законодателно събрание, взема 24 мандата. Центристката партия "Алианс" - която не се идентифицира нито като националистическа, нито като юнионистка - също е постигнала голям изборен успех, печелейки 17 депутатски мандата.

Партията на Джонсън понесе тежък удар на местните избори

Победата на "Шин Фейн" означава, че тя ще излъчи първия министър-националист в Белфаст, което се случва за пръв път от конституирането през 1921 г. на Северна Ирландия като провинция в Обединеното кралство с протестантско мнозинство. Тази победа е повратен момент за партията, която в миналото бе свързвана с Ирландската републиканска армия (ИРА) - паравоенна групировка десетилетия наред сражавала се с бомби и огнестрелни оръжия с въоръжените протестанти лоялисти, както и с британската армия и полиция.

Днес се възвествява нова ера, заяви Мишел о'Нийл, заместник-председател на "Шин Фейн" малко след обявяването на окончателните резултати от вота.

Тя подчерта, че сега е важно разделените политици да се съберат следващата седмица и да създават провинциална изпълнителна власт.

Ако до шест месеца не бъде съставено правителство на Северна Ирландия, ще трябва да бъдат насрочени нови избори, а това ще доведе до допълнителна несигурност в британската провинция, посочи БТА.

Владимир Василев
1767 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.05.09 | 00:14

6
С М Ъ Р Т ЗА ИРЛАНДЦИТЕ!
Това - /watch?v=jiBXmbkwiSw

2022.05.08 | 11:43

5
Последната буква, която е след главното ес е дабъл ю, но не се разчита добре... Някой я наричат дубъл ве... Ще се справите... Просто отворете произволен клип в Ютюб, и заменете с името на коментара, от по-горе, че не мога тук нито да пиша на английски, нито директен линк да дам... Култово видео на Гардиън, а не на тъй наречените Путинови пропаганди - за летен "детски" лагер на украйнските нацисти!!! От 9та минута е просто култово!!! Татуировки - с*ва*ст*ик*и , тотенкопф, ес*ес, че даже едно от момичетата, което се явява "учител" на клетите дечица, има на краката татуировка надпис - Бяла Гордост!!!!! НАЦИСТИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ...!!!!!!! Може би трябваше с А да го напиша... Нали нашите родни нацисти-хулигани, го бяха сгрешили на футболен мач, преди време... Трагикомично е просто...!!! Има и редица видеа/четива, пак на западни медии, а не на руски - с всички нацистки паметници в Украйна - с видео/снимки/географски координати... Интересно как още не са ги изтрили... Тайм, Гардиън, Вашингтон Поуст и още куп други...
Нацизмът се завръща! A дали - въобще си е тръгвал?

2022.05.08 | 11:42

4
От "четивото" за българските (то и българските трябва да е в кавички - ама хайде, от мен да мине...) журналисти симпатизиращи/подкрепящи/обичащи украйнските нацисти/фашисти - Защо ги наричате националисти??? Това са си класически нацисти/фашисти... Ако бяха националисти, щяха да са си надраскали по ръцете/краката - я знамето на Украйна, я някой "герой" на Украйна... Да - ама не.. Те изродите, си надраскали по ръцете/краката св*ас*ти*ки, ес*ес, тотенкопф, Хи*тл*ер и тем подобни умствени малформации... Както и надписи като - бяла гордост/сила... Това са си класически нацисти/фашисти, които си милеят за Хи*тл*ер и нацизма/фашизма като цяло... Луди ли сте? Кьорави ли сте? Платени ли сте? Или чисто и просто - и Вие сте си нацисти/фашисти, и си ги обичате такива изроди... Ами признайте си - от какво Ви е страх/срам... Кажете си - обичаме си ги тия, с надрасканите изродщини... Подкрепяме си ги... И ние сме такива - и ние сме като тях... Колко му е??? :)
Нацизмът се завръща! A дали - въобще си е тръгвал?

2022.05.08 | 11:42

3
От четивото за победата на нацистите/фашистите в Украйна - Категорично се съгласявам и подкрепям - нацистите/фашистите реално се завърнаха на бял кон!!! При това по-силни от всякога!!! Иначе установен като престъпен режим, в момента в Европа и Америка (предимно в северна, но разбира се и в Аржентина, Чили, Парагвай и тем подобни потомствени нацисти/фашисти...) е пълно с нацисти/фашисти... Като вирус се множат... Няма проблеми, че са си надраскали по ръцете/краката св*ас*ти*ки, ес*ес, тотенкопф, Хи*тл*ер и тем подобни умствени малформации, на които до сега не само, че се гледаше с лошо око, но си и бяха подсъдни... Вече няма проблеми - рай настъпи за нацистите/фашистите... Даже и надписи като бяла гордост/сила - не пораждат укор, а даже напротив... Иронично или не, то България пак е на страната на нацистите/фашистите... Е... Ако не друго, поне този път нацистите/фашистите победиха... Да Ви е честито :) Предлагам след като унищожим руснаците, и им вземем ресурсите - да унищожим и всички цветнокожи, но без нашите братя ционисти/нацисти от Израел, че и те са си мургавелковци по принцип, но пък доста успешно/последователно/систематично, през няколко месеца унищожават Палестина и палестинските Гои :)

2022.05.08 | 09:56

2
Британската Украйна, кога ще им пратим оръжие.

2022.05.08 | 09:33

1
СМЪРТ ЗА УКРОФАШИСТИТЕ

Добави коментар

Водещи новини