Откриха втори причинител на заразата с ешерихия коли

  • 17 юни 2011 20:57

  • 7111
  • 3
Откриха втори причинител на заразата с ешерихия коли
© gettyimages

Преди седмица беше потвърдено след статистически и лабораторни изследвания, че основният разпространител на заразата са кълновете от леща, репички и боб, отглеждани във ферма в Германия.

Според службите за защита на потребителите в щата Хесен жената се е заразила с бактерия от типа 0104:H4 ентерохеморагична Ешерихия коли - това е мутирала форма на обикновената Е.коли, открита в храносмилателната система на повечето заразени.

Готвачката е погълнала бактерията заедно със заразени кълнове, но първоначално не се е разболяла. Тя заразила 20 души чрез храната, която приготвяла. Впоследствие тя развила най-тежката форма на инфекция, която води до бъбречна недостатъчност и срив в нервната система, а болните често получават епилептични пристъпи.

Възможно е бактерията да се е разпространила от кухненски съд на фирмата, която осигурява храна предимно за домашни партита. Инспектори проверяват кухнята.

Според властите инфекцията нямаше да бъде възможна, ако кухненският персонал си миеше добре ръцете след ползване на тоалетната.

Жертвите на Е. коли вече са близо 40 души, хиляди други са заразени.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
7111 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ей !!!

2014.01.06 | 21:29

3
"Откриха втори причинител на ешерихия коли" Escherichia coli - името на най-разпространената бактерия на планетата ! няма как да се причини бактерия !! мислете като пишете нещо !
Атанас

2014.01.06 | 21:29

2
Заглавието : " Откриха втори причинител на ешерихия коли" просто не е вярно, защото E. coli е причинител на заболяване - ентероколит. Няма как някакъв втори причинител да причинява ешерихия коли, тя самата е причинител. п.с. Когато пишеш, поне малко се запознаи с темата!
доктора

2011.06.18 | 09:58

1
Според мен германците заболяха поради това,че хапват сандвичи с кайма,която не е минала през термична обработка.Не се знае и колко годишно е било месото т.е.тая бактерия да е мутирала при минусови температури...

Добави коментар

Водещи новини