Белгия забранява екстремистките групировки и частните милиции

  • 19 юни 2012 10:42

  • 767
  • 0
Белгия забранява екстремистките групировки и частните милиции
© gettyimages

Министърът на вътрешните работи на Белгия Жоел Милке предлага законови промени, с които екстремистките групировки и частните милиции да бъдат изцяло забранени, съобщават местните медии.


Текстовете засягат всякакви организации и групировки, които приканват към въоръжен уличен протест, които насаждат дискриминация, омраза или насилие срещу отделни хора или обществени групи на основата на техния произход, етническа и национална принадлежност, раса и религия. Промените са насочени и срещу организации, които оправдават, насърчават или предизвикват дискриминация, омраза и насилие. В предложението се поставят извън закона въоръжените милиции - всички частни организации, които се занимават с охрана и проследяване и на чиито служители досега е позволено да употребяват оръжие. При никакви обстоятелства представители на тези организации няма да имат право да изземат дори и временно функциите на армията и полицията, които са единствените субекти, упълномощени от обществото да използват сила за защита на реда.

Сред целите на проекта е да бъдат обявени за противозаконни организации като "Шериат за Белгия", а също и други екстремистки групировки, готови на терористични действия в кралството или в друга държава. Федералното правителство предлага полицията да изисква писмени обяснения от ръководителите на подобни организации, преди да премине към окончателното осуетяване на тяхната дейност, освен в извънредните ситуации, когато се предвижда незабавна пряка намеса.

Промените са свързани с последните прояви на ислямистите от "Шериат за Белгия", в резултат на които при улични демонстрации в Брюксел бяха ранени полицаи, но също и с действия на частни охранители, които изземват полицейски функции. През февруари в белгийска провинциална фабрика германска частна охранителна фирма използва сила срещу работниците, за да изпълни нареждане на
собственика на предприятието. Разследването установи, че наемниците са бивши барети и бойци от Полша и Чечения.

Последвайте канала на

БТА
767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини