Партията на Марин Льо Пен е получила заем от унгарска банка, близка до Орбан

  • 10 март 2022 17:13

  • 1026
  • 0
Партията на Марин Льо Пен е получила заем от унгарска банка, близка до Орбан
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Партията на френската крайнодясна кандидатка за президентския пост Марин Льо Пен е получила заем в размер на 10,7 млн. евро за кампанията си от унгарската банка MKB, сред чийто основни акционери са бизнесмени, близки до националистическата партия на премиера Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария,, съобщи Ройтерс.

Личният заем беше съобщен във формуляра, с който кандидатите за президентския пост трябва да представят на регулаторните органи информация за личните си активи и дългове, и беше публикуван тази седмица.

Льо Пен и нейната партия "Национален сбор" години наред имаше трудности да получи заеми от френските банки, въпреки усилията на партийната лидерка да промени облика на партията, която при лидерството на нейния баща Жан-Мари Льо Пен беше възприемана като расистка и ксенофобска политическа сила.

"Този заем беше получен в много труден контекст на затягане на правилата за финансиране на кампаниите и  нежеланието на банките да финансират демократичния живот на нашата страна", написа  председателят на НС Жордан Бардела  до представителите на партията, когато миналия месец се появиха подробности за заема от неразкрита по това време европейска банка.

MKB, държавната "Банка Будапеща" и финансовата група "Такарекбанк" сключиха договор за сливане през 2020 г., за да създадат втората по големина банкова институция в Унгария. MKB и унгарското правителство не отговориха на изпратените по имейл молби за коментар. Обаждания до говорителя на Льо Пен останаха без отговор, информира Ройтерс.

Льо Пен отдавна се стреми към по-широк съюз на крайнодесните движения в Европа и многократно е посещавала Орбан в Унгария. Двамата се срещнаха за последен път в Мадрид през януари, а през октомври Льо Пен приветства "смелостта" на унгарския лидер, изправил се пред "идеологическата бруталност" на Европейския съюз.

Марин льо Пен: Еманюел Макрон бе телеграфист на ЕС и НАТО

През 2017 г. Льо Пен заяви, че е жертва, както тя се изрази, на "банкова фетва" във Франция, след като две банки - "Сосиете женерал" и "Креди дьо нор" - са закрили сметки, принадлежащи на нея и на нейната партия. Банките заявиха, че са действали в рамките на регулаторните изисквания, но не предоставиха повече подробности.

Нейната партия беше подложена на проверка по време на президентската кампания за изборите през 2017 г. във връзка със заем от 9 млн. евро, който е получила през 2014 г. от вече несъществуваща руска банка. По това време партията се наричаше "Национален фронт".

Допитванията до общественото мнение поставят Льо Пен на второ място след действащия президент Еманюел Макрон преди изборите през следващия месец, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1026 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини