Испания изпраща оръжие на Украйна

  • 02 март 2022 13:02

  • 1482
  • 5
Испания изпраща оръжие на Украйна
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Испания ще изпрати оръжия директно на Украйна, а не само чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира, заяви премиерът Педро Санчес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13367

Изказването идва само ден след като Санчес отхвърли подобна възможност и понесе критики от страна на опозиционната консервативна "Народна партия". Все още няма яснота колко и кога ще бъде изпратено оръжието.

"Испания винаги е разбирала, че атаката срещу Украйна е атака срещу Европа и нейните ценности и принципи, затова защитава координирани инициативи на европейско равнище", каза Санчес пред депутатите и по този начин обоснова огромния принос на страната към Европейския фонд за мир, където тя е четвърта по дарения.

За Украйна от фонда са планирани 500 милиона евро, като 450 са за военно оборудване, а останалите 50 за хуманитарна помощ.

Пред украинския посланик в Мадрид, който беше в парламента в качеството му на гост, премиерът Санчес подчерта подкрепата си за Украйна, за националния ѝ суверенитет и териториалната ѝ цялост. Той увери, че Испания "няма да изпрати войски, но допринася за подсилването на НАТО с разгръщане в Латвия, България и Турция, а скоро и в Естония".

Санчес: Испания няма да предостави оръжие на Украйна, само каски

Речта му бе аплодирана от „Народната партия“ и „Гражданите“, но не и от „Подемос“, които издигнаха лозунга „Не на войната“. „Не на войната на Ирак“ днес означава „Не на войната на Путин“, репликира Санчес и уточни, че руското нашествие в Украйна е „борба между два модела в света: демокрация срещу авторитаризм“.

Испанският парламент, който от вчера е осветен с цветовете на украинското знаме, ще обсъди и искането на Зеленски за бързо присъединяване към ЕС, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1482 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Цивилизованият свят е

2022.03.02 | 19:13

5
като един срещу Варварите.
ало поркета,

2022.03.02 | 14:04

4
да не стане пута мадре накрая?
дайте

2022.03.02 | 13:55

3
дайте свобода на братския каталунски народ. окупатори!!!!!
оръжия

2022.03.02 | 13:55

2
оръжия за мир. тия как го разбират тоя мир. искат да се изтрепят там руси и укри. а ценностите като гей паради и джендър пропаганда...
Борисов

2022.03.02 | 13:27

1
Пожелаваме им скорошна подкрепа за каталунците, добра държава ще стане! Съвременна европейска.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини