Унгария: Не сме се противопоставяли на изключването на Русия от SWIFT

  • 26 февруари 2022 15:54

  • 2655
  • 0
Унгария: Не сме се противопоставяли на изключването на Русия от SWIFT
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Никога не сме се противопоставяли на налагането на санкции срещу Русия, включително и срещу изключването на Москва от системата SWIFT. Тези новини са фалшиви. Това изявление направи говорителят на унгарския кабинет Золтан Ковач в пост, публикуван в профила на правителството в Будапеща в „Туитър“.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14693

Малко по-рано полският външен министър Павел Яблонски публикува също в „Туитър“ съобщение, че е разговарял с унгарския посланик във Варшава Орсоля Ковач и тя е потвърдила, че нейната страна няма да се противопостави на изключването на Русия от системата за международни разплащания

Унгарският външен министър Петер Сиярто също отрече Унгария да е блокирала която и да е предложена санкция срещу Русия.

По-рано през деня италианският премиер Марио Драги също е подкрепил в телефонен разговор с Володимир Зеленски идеята за изключване на Русия от глобалната разплащателна система SWIFT. 

Италия подкрепя изключването на Русия от разплащателната система СУИФТ

През последните дни имаше критики за това, че Европа не изключи Русия от международната банкова система за разплащане. Според неофициални източници от Брюксел причината са големи икономически фактори в Европа, като Германия и Италия, които са били против, защото именно чрез тази SWIFT система плащат природния газ, който получават от Русия.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2655 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини