СЗО: Над половината гърци са с наднормено тегло

  • 14 февруари 2022 13:08

  • 343
  • 0
СЗО: Над половината гърци са с наднормено тегло
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гърция е на първо място в Европейския съюз по затлъстяване сред децата, показват данни на Световната здравна организация (СЗО), съобщава електронното издание на гръцкия в. "Етнос".

Според данните повече от половината възрастни граждани на Гърция са с наднормено тегло или са затлъстели. Проблеми с килограмите имат еднакъв процент мъже и жени.

Според университетско изследване в една трета от гръцките семейства поне един от двамата родители има наднормено тегло. При едно от четири семейства проблем с килограмите имат и двамата родители.

При децата ситуацията е подобна като във възрастовата група между 4 и 6 години процентът на затлъстелите деца достига 20 на сто. При децата между 6 и 10 години процентът е 38,5 на сто, а във възрастовата група 10-12 години затлъстели са над 40 на сто.

Пандемията може да доведе до увеличаване на децата със затлъстяване

Проблемът със затлъстяването се влияе от географски и обществено-икономически фактори.

Данните показват, че процентът на децата с наднормено тегло е по-висок в земеделските и провинциални райони, отколкото в градовете.

На по-малка възраст при момичетата се срещат по-често признаци на затлъстяване, но по-късно явлението засяга както момичетата, така и при момчетата.

По отношение на половете мъжете са тези, които имат по-малко точна преценка за телесното си тегло и полагат по-малко опити да отслабнат.

Наднорменото тегло води до редица здравословни проблеми - и физически, и психически. Големият процент на хора с проблемно тегло има и своята икономическа цена за системата на здравеопазване.

Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) през 2019 г. показват, че 9 на сто от годишните разходи за здраве в Гърция са били насочени за лекуване на последствия от затлъстяване, отбелязва "Етнос".

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини