Учениците в Полша се върнаха на дистанционно обучение заради рекордно увеличение на случаите на COVID-19

  • 27 януари 2022 21:02

  • 497
  • 0
Учениците в Полша се върнаха на дистанционно обучение заради рекордно увеличение на случаите на COVID-19
© Getty (архив)

Големите ученици в Полша се върнаха отново към обучение от разстояние, след като страната за втори пореден ден отчете рекордно увеличение на случаите на коронавирус, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31707

За изминалите 24 часа заразените са се увеличили с 57 659, обяви министерството на здравеопазването. За същия период в 38-милионна Полша са починали 262-ма души.

Министерството на образованието издаде заповед учениците от пети клас нагоре да си останат вкъщи. Първоначално предвиденият срок на действие на мярката е един месец.

Полските власти започнаха да осигуряват и безплатни тестове за коронавирус. "Засега са обособени 64 аптеки в цялата страна, в които гражданите могат да се възползват от тях и да се изследват", заяви здравният министър Адам Неджелски; има и още такива обекти, които в момента кандидатстват за разрешение да извършват подобна дейност.

Опозицията отдавна обвинява правителството на национал-консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС), че избягва да затяга драстично противоепидемичните мерки, за да не отблъсне ваксинационните скептици в своите редици.

Засега например правителството във Варшава не е направило нищо, за да създаде законодателна база, която да позволи на ресторантите, хотелите и магазините да проверяват ваксинационния статус на клиентите си, отбелязва ДПА.

В парламента има внесен законопроект, предвиждащ работодателите да могат да проверяват ваксинационния статус на служителите си или да изискват от тях да се изследват, но и той е блокиран от месеци.

От утре в Полша ваксинираните подрастващи на възраст между 12 и 15 години ще могат да получат бустерна доза, съобщи още здравното министерство, цитирано от Ройтерс.
ПиС разполага с крехко парламентарно мнозинство и затова зависи от подкрепата на депутати, които са против ваксинацията, отбелязва още ДПА.

Междувременно министърът на отбраната Мариуш Блашчак съобщи в Туитър, че се е заразил с коронавируса, предаде ТАСС. "За съжаление, коронавирусът стигна и до мен. Чувствам се добре. Ще продължа да изпълнявам задълженията си и по време на изолацията", заяви той.

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини