ДФЗ преведе втори транш от над 9 млн. лева за намаления акциз върху газьола

  • 19 януари 2022 17:37

  • 694
  • 0
ДФЗ преведе втори транш от над 9 млн. лева за намаления акциз върху газьола
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Държавният фонд "Земеделие" преведе втори транш в размер на 9 624 752 лв. на 12 131 земеделски стопани по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство" от прием 2021 г., съобщиха от пресцентъра на фонда.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31529

Изплатените средства представляват остатъка от индивидуалния размер на държавната помощ за всички земеделски стопани по схемата. В края на 2021 г. на стопаните бяха преведени близо 89 млн. лв., представляващи 90,24 процента от одобрения размер на държавната помощ.

Бюджетът за 2021 г. по схемата, по която се възстановяват разходите на земеделските производители за закупено гориво през 2020 г., е 100 млн. лв. при ставка от 0,43 лв. за литър.

Помощта се предоставя под формата на намаление на акцизната ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство в секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство".

На подпомагане подлежат земеделски стопани, които имат валидно заявление за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща тази на кандидатстване за държавната помощ. Фермерите, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Изплатиха на земеделците близо 643 млн. лева по схемите за единно плащане на площ

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини