Дронове бяха забелязани да кръжат около шведски ядрени централи

  • 17 януари 2022 16:34

  • 704
  • 1
Дронове бяха забелязани да кръжат около шведски ядрени централи
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Шведските власти са озадачени от съобщения, че миналата седмица са забелязани дронове, които са кръжали около 2 ядрени централи, разположени на бреговете на балтийската страна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Полицията вчера съобщи, че е започнала предварително разследване, като проверките се извършват от местните органи на реда в координация с националния оперативен отдел на шведската полиция. Все още няма заподозрени.

Късно в петък в полицията е постъпил сигнал за дроновете, но тя не е успяла да ги проследи. Шведски медии съобщиха, че дроновете са били достатъчно големи, за да издържат на вятъра, който по това време е веел в региона.

Ханс Ливанг, преподавател в Шведския колеж по национална отбрана, каза пред шведската обществена телевизия, че страната не е достатъчно добре подготвена за такъв тип ситуации. "Все още мислим, че светът или е в мир или е във война", каза той.

Проиранска милиция нападнала иракския премиер с дрон?

Швеция има три атомни централи: Форсмарк, която е разположена близо до Стокхолм, Оскаршхамн, която е в югоизточната част на страната, и Рингхалс - най-голямата сред тях. Съобщенията за дронове се отнасят за първите две централи.

През 2019 г. реакторът на Рингхалс 2 в югозападна Швеция беше окончателно спрян заради нерентабилност и нарастващи разходи за поддръжка.

Освен това в Швеция има две изведени от експлоатация ядрени централи - Барсебак, която се намира на тесния воден път между Швеция и Дания, и Агеста, която е разположена на юг от Стокхолм.

Валери Зайцев
704 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.01.17 | 17:15

1
От къде ги взимате тези снимки ???!! Единият "дрон" на снимката е ТУ-160 !

Добави коментар

Водещи новини