Проиранска милиция нападнала иракския премиер с дрон?

  • 08 ноември 2021 16:41

  • 599
  • 0
Проиранска милиция нападнала иракския премиер с дрон?
© Getty images (архив)

Нападението с въоръжен дрон срещу резиденцията на иракския премиер в неделя е извършено от някоя от проиранските милиции. Това заявиха днес за Ройтерс представители на иракските служби за сигурност и източници, близки до милициите.

Според източниците, пожелали анонимност, безпилотният апарат и пренасяният от него експлозив са иранско производство.

Говорител на свързана с Иран полувоенна формация отказа засега коментар по темата, а с друга подкрепяна от Иран групировка не бе установен контакт. Няма и изявление от Техеран по случая, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Премиерът Мустафа ал Каземи остана невредим след нападението по въздуха в ранните часове на неделния ден.

Атака с дрон срещу резиденцията на иракския премиер

Високопоставен ирански генерал посети Багдад след опита за убийство на иракския премиер, допълни Асошиейтед прес.

Генерал Есмаил Каани е командир на иранските сили Кудс, които са отговори основно за провеждането на военни и на незаконни операции извън страната. Двама иракски политици казаха, че Каани е заявил, че Иран няма нищо общо с нападението срещу Каземи.

Според ливанската телевизия "Ал Манар", която е ръководена от подкрепяната от Иран групировка "Хизбула", Каани се е срещнал днес в Багдад с иракския президент Бахрам Салих. Пред него той е уверил, че Ирак има спешна нужда от спокойствие и че трябва да бъде избягвано всяко действие, което застрашава сигурността на тази страна.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
599 0

Свързани новини

Водещи новини