Европейският парламент избира новото ръководство

  • 17 януари 2022 12:51

  • 276
  • 0
Европейският парламент избира новото ръководство
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейският парламент ще почете тази вечер паметта на своя председател Давид Сасоли, който почина преди седмица, дни преди края на мандата му начело на институцията, съобщава БТА.

Предвижда се днес да бъдат представени кандидатите за нов председател, както и за зам.-председатели и за квестори на ЕП. Във възпоменанието за Сасоли в Страсбург се очаква да участват председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Съвета на ЕС.

Гласуването на новото ръководство започва утре и ще продължи в сряда. Председателят на ЕП се избира с абсолютно мнозинство (50 на сто плюс един) от действителните гласове, подадени с тайно гласуване. Гласуването за пръв път ще бъде от разстояние, заради пандемията, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Досега четирима евродепутати са обявили, че се кандидатират за председател - Роберта Мецола (ЕНП, Малта), за която се очаква да бъде победител в гласуването; както и Алис Кунке (Зелени, Швеция), Косма Злотовски (ЕКР, Полша) и Сира Рего (Левите, Испания). Крайният срок за предлагане на кандидати за първото гласуване изтича в 18.00 ч. днес (българско време).

Евролидерите за Давид Сасоли: Беше забележителен

Резултатът от първото гласуване ще бъде обявен утре в 12.00 ч., а ако не бъде определен победител, същите или други кандидати могат да участват в следващите гласувания. Ако и на третото гласуване не бъде избран председател, двамата кандидати с най-много гласове ще участват в четвърто и последно гласуване. Всички изборни длъжности в ЕП (председател, заместник-председатели, квестори, председатели и заместник-председатели на комисии и делегации) се подновяват на всеки две години и половина - в началото и по средата на петгодишния мандат на евродепутатите.

Също в сряда президентът на Франция Еманюел Макрон, в качеството си на преходен председател на Съвета на ЕС, ще представи целите на своята страна начело на институцията до края на юни. Евродепутатите ще също обсъдят решенията на Европейския съвет от декември миналата година, свързани с пандемията, растящите цени на енергоносителите, сигурността и отбраната.

Константин Тодоров
276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини