Кипър ще прилага всекидневно тестване, за да запази училищата отворени

  • 12 януари 2022 06:27

  • 415
  • 1
Кипър ще прилага всекидневно тестване, за да запази училищата отворени
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Кипър въвежда нов здравен протокол в училищата, предвиждащ всекидневно тестване вместо поставяне под карантина, предаде БНР. Новата мярка срещу разпространението на коронавируса, която цели да запази училищата отворени и безопасни за занятия с физическо присъствие, ще бъде решена на правителственото заседание днес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31554

Всички ученици от даден клас, когато в него се потвърди положителен случай на коронавирус, ще бъдат изследвани с бърз тест всеки ден. При отрицателен резултат те ще могат да продължат да ходят на училище нормално и да останат в класните стаи, вместо като контактни да бъдат поставяни под карантина вкъщи.

Това предвижда т. нар. модел "тест за оставане" /"Test to Stay"/, обясни здравният министър Михалис Хаджипанделас след заседанието с Научния консултативен комитет във вторник, на което бе одобрено предложението. То ще бъде представено за решение от правителството на заседанието му днес.

Кипър: Хибрид между вариантите Делта и Омикрон

Целта на новата мярка за контрол на ковид ситуацията е да се осигури нормалната работа на училищата, тъй като и двете министерства - на образованието и на здравеопазването, искат да ги запазят отворени за присъствени занятия в безопасни условия.

От тази седмица всички ученици от началните и средните класове ще бъдат тествани 2 пъти седмично според приетото по-рано правителствено решение. Почти 20% от учениците отсъстваха в понеделник, в първия учебен ден след ваканцията, основно заради карантина като положителни за коронавирус или контактни на заразени.

Повече за Коронавирус

corona
Теодора Александрова
415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
малко е

2022.01.12 | 07:30

1
трябва ежечасно

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини