Шотландия облекчава въведените заради Омикрон ограничения

  • 11 януари 2022 21:55

  • 2941
  • 0
Шотландия облекчава въведените заради Омикрон ограничения
© Getty (архив)

Шотландия ще започне да отменя наложени заради коронавируса ограничения, въведени в края на миналата година, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 561

През декември полуавтономното правителство на Шотландия взе по-строги мерки, отколкото въведените в Англия от британския премиер Борис Джонсън, за да ограничи разпространението на варианта Омикрон. Сред допълнителните мерки бяха ограничаване на достъпа до обществени места и до големи събития.

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън (на снимката) заяви, че поведението на обществеността и програмата за поставяне на бустерни дози ваксина срещу коронавируса са помогнали за избягването на най-лошите прогнози, направени миналия месец, когато властите в региона отмениха новогодишните празненства.

Заболеваемостта от COVID-19 в община Ловеч достигна 756 на 100 хиляди население

"От следващата седмица ще започнем да отменяме мерките, въведени преди Коледа, но ще го направим постепенно и внимателно, започвайки в понеделник с отмяната на ограниченията за посещаване на събития на открито", подчерта тя пред пред регионалния парламент. Тя добави, че въпреки сериозността на ситуацията, темпото на нарастване на броя на хоспитализациите е започнало да се забавя.

Стърджън обяви и промяна в правилата за издаване на сертификати за ваксинация, необходими за допускане на някои обществени места. Сега за признаване на валидността на сертификатите ще бъде необходимо лицето да има поставена и трета доза, ако втората доза е била поставена преди повече от четири месеца.

Вместо трета доза обаче ще може да се използва и негативен тест.

 

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 561
Валери Зайцев
2941 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини