Словения започва масова имунизация на населението заради Омикрон

  • 10 януари 2022 17:00

  • 774
  • 0
Словения започва масова имунизация на населението заради Омикрон
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Правителството на Словения започва нова масова имунизационна кампания срещу COVID-19 в рамките на усилията за увеличаване на интереса към ваксинация, който е недостатъчен, за да се справи с ускореното разпространение на варианта Омикрон, съобщи министърът на здравеопазването Янез Поклукар, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 775

Новата масова имунизационна кампания ще се проведе в периода 13-15 януари, като ваксини ще бъдат поставяни от 8:00 ч. до 20:00 ч. на обичайните места - ковид-болници, кабинети на семейни и други лекари, мобилни пунктове. В кампанията ще се включат неправителствени организации, асоциации на пенсионери, Червеният кръст и други хуманитарни организации, каза Поклукар на пресконференция в Любляна. Здравният министър отбеляза, че в момента 73 процента от хоспитализираните пациенти са неваксинирани, както и 85 процента от тези, които са в тежко състояние в интензивни отделения.

Над 4 хиляди са новозаразените с COVID-19 в Словения

В Словения напълно ваксинирани са около 56,7 процента от цялото население или 1,95 милиона души. Според здравния министър ниското ниво на ваксинация може да доведе до поставяне под карантина на 400 000 души, което би парализирало икономиката и социалния живот, както и здравната система. По думите му заради нарастването на новите случаи се обмисля налагане на допълнителни мерки.

Пикът на петата вълна на пандемията в Словения се очаква в края на януари или началото на февруари. През последните 24 часа Словения регистрира 2496 нови случая на заразяване, като всеки втори тест е дал положителен резултат. Това е със 150 процента повече спрямо седмица по-рано, отбелязва Хина.

От днес в Словения са в сила нови мерки за ограничаване разпространението на вируса. Намален е броят на пътниците в градския транспорт. Съкратена е валидността на отрицателните тестове за влизане в страната, като PCR тестовете са валидни 48 часа, а бързите антигенни тестове - 24 часа. Същевременно бе намален срокът на карантината след контакт със заразен - от 10 на седем дни. Срокът на карантината ще бъде намален на пет дни заради доминиращия вариант Омикрон, съобщи Милан Крек от Националния институт за обществено здраве. Тази мярка се въвежда заради по-краткия инкубационен период на варианта Омикрон, както и поради факта, че в пика на петата вълна може да стигне до блокиране на основни дейности, като здравеопазване и образование, заради липса на хора.

Мая Йорданова
774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини