Германия смекчи мерките за пътуващи от девет държави

  • 04 януари 2022 14:40

  • 1777
  • 0
Германия смекчи мерките за пътуващи от девет държави
© GettyImiges

Германия отмени строгите си правила за пътници, влизащи от редица страни с особено висок процент на заразени с варианта Омикрон на коронавируса. Това предаде Дойче Веле.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Деветте държави, сред които Великобритания и Южна Африка, бяха включени в списъка на опасните зони в края на 2021 г. Сега те са понижени в по-ниска категория на риск. Въпреки че тази категория все още налага ограничения за пътуващите, те са по-леки за ваксинираните хора.

Институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох" вече обяви, че от вторник повече държави няма да бъдат включвани в ограничителни списъци заради Омикрон.

Високозаразният вариант бе регистриран за първи път в Южна Африка и бързо се разпространи по целия свят. Великобритания пък е една от най-засегнатите страни, като случаите на заболяване са рекордно високи.

Омикрон може да облекчи натиска върху здравната система в Германия

Ограниченията за пътници, влизащи в Германия от опасни зони, включваха задължителна 14-дневна карантина - без възможност за съкращаването ѝ с доказателство за ваксинация или отрицателен тест. Освен това се ограничаваше влизането на германски граждани или жители на страната от райони с тревожни варианти на коронавируса.

Сега пътуващите от високорискови райони, които могат да покажат доказателство за ваксинация, няма да трябва да се изолират. Неваксинираните пътници ще се поставят под карантина за 10 дни, но могат да я съкратят до пет, ако се тестват и резултатът е отрицателен.

Почти 40% от хората в Германия вече са получили трета доза ваксина, която според учените осигурява по-голяма защита. Въпреки това около 25 на сто от хората все още не са ваксинирани.

Последвайте канала на

Калина Христова
1777 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини