Виктор Орбан: Унгария няма да промени законите си за миграцията

  • 21 декември 2021 13:51

  • 2102
  • 0
Виктор Орбан: Унгария няма да промени законите си за миграцията
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Унгария няма да промени противоречивите си закони за миграцията, въпреки разпореждането на Съда на Европейския съюз, в което се заявява, че някои положения в унгарското законодателство противоречат на законите на ЕС, заяви унгарският премиер Виктор ОрбанВиктор ОрбанВиктор Орбан (на унгарски: Orbán Viktor) е настоящият министър-председател на Унгария, по време на годишната си пресконференция, цитиран от БТА.

"Правителството реши, че няма да направим нищо, за да променим системата на опазването на границата", каза Орбан и допълни, че Унгария ще запази съществуващия ред, дори и Съдът на ЕС да е разпоредил на страната той да бъде променен.

Правителството на Унгария неочаквано отложи плановете си за закупуването на летището на Будапеща

Унгарският премиер коментира и темата за енергетиката, като заяви, че е очаквал, че преди края на годината Европейската комисия ще излезе с ясна позиция за това кои дейности могат да бъдат обозначени като благоприятни за климата инвестиции, в частност по въпроса за ядрената енергия.

Орбан съобщи още, че Унгария е решила отново да се присъедини към поръчването на ваксини срещу COVID-19 от ЕС, за да предпази населението си от новия Омикрон вариант на заболяването, като ще поиска 9,5 милиона дози от препарата, разработен от "Пфайзер" и "Бионтех". Унгарският премиер заяви, че в началото на следващата година ще се срещне с руския президент Владимир Путин, като срещата ще бъде в Русия.

На пресконференцията стана ясно и това, че управляващата националистическа партия ФИДЕС ще номинира за президент Каталин Новак, която сега е министърка, отговаряща за семейните въпроси. Изборите ще се проведат следващата година и ще излъчат наследник на Янош Адер, който управлява вече втори пореден мандат. Новак беше заместник-председател на ФИДЕС, но миналия месец беше сменена на конгрес на партията. Адер, който е политик от кариерата, даваше стабилна подкрепа на Орбан, с изключение на единични случаи, свързани с някои противоречиви реформи на унгарския п

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини