Армията оказва подкрепа на германска болница в борбата срещу COVID-19

  • 20 декември 2021 13:35

  • 355
  • 1
Армията оказва подкрепа на германска болница в борбата срещу COVID-19
©

Във време, в което болниците в Европа се стягат за рязко повишаване на случаите на коронавирус през празничния сезон заради Омикрон варианта, медицинският център в германския град Вестерщеде има предпазливи надежди, че ще може да се справи с бурята.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Регионът на Северозападна Германия, който клиниката обслужва, е сред тези с най-малък брой случаи в цялата страна и с ниво на ваксинация, което е над средното.

"Мисля, че тук сме на стабилно равнище", каза началникът на интензивното отделение в клиниката Рене Лер. Неотдавна Асошиейтед прес получи рядката възможност да посети отделението.

Лер, който е на 43 години, прогнозира, че в периода между Коледа и Нова година може да се наложи неговото интензивно отделение да лекува до 5 пациенти с коронавирус, което е брой, с който персоналът спокойно може да се справи.

Отчасти това е защото клиниката се радва на блага, които много болници нямат. Тя работи в сътрудничество с местните власти и германската армия, което й осигурява най-съвременно оборудване, резервни легла и допълнителен персонал от военнослужещи, които работят там докато са в готовност за евентуалното им разгръщане по други места.

Големите ресурси на армията и нейното желание да поддържа медиците на върха на професията им е довело дотам, че това малко известно лечебно заведение е сред водещите в Германия в областта на лечението на коронавирус.

През пролетта на миналата година германските военновъздушни сили довеждаха с полети пациенти от Италия, където болниците се бореха да се справят с внезапния наплив на тежко заболели.

Същото се случи и неотдавна, когато източната германска провинция Саксония имаше повече пациенти в интензивни отделения, отколкото можеше да поеме.

Германският здравен министър изключи вероятността за коледен локдаун

Дори и с допълнителните ресурси, Лер и неговият персонал не могат да направят чудеса когато става дума за КОВИД-19. Статистиките предполагат, че 1 от тримата тежко болни пациенти, които от петък насам са лекувани в интензивното отделение, няма да се възстанови.

Шансовете са по-лоши за неваксинирани пациенти. В клиниката се наблюдават случаи както на хора, болни са ваксинирани, така и на болни, които не са си поставили ваксина. Неваксинираните обаче обикновено са в много по-лошо състояние.

Сред ваксинираните тези, които се налага да бъдат хоспитализирани, или са били ваксинирани преди много време, или са по-възрастни, или страдат от придружаващи заболявания, или са получили ваксина, различна от тези на "Пфайзер" и "Бионтех" или "Модерна", които основно се използват в Германия.

Лер не се съмнява, че ваксинацията е ефективна.

"Смятам, че в противен случай сега в Германия щеше да има много по-голям брой инфекции и заетите легла в интензивните отделения щяха да са много повече", каза той.

Въпреки че неотдавна броят на новопотвърдените за един ден случаи на коронавирус надхвърли 70 хиляди души, което беше рекорд за целия период на пандемията от самото й начало, нивото на хоспитализации в Германия е по-ниско, отколкото беше в края на миналата година, когато беше ваксинирана само малка част от населението.

Пациентите, които стигат до интензивното отделение на клиниката във Вестерщеде, получават грижи от хора като Щефан, който е старши фелдшер в отделението и помоли да не бъде публикувано цялото му име от съображения за поверителност и защото така изисква стандартният протокол в германската армия.

Като военен фелдшер Щефан е бил на мисии в Афганистан, Косово и Мали, където се е намирал в началото на 2020 г., когато започна пандемията.

Разхлабването на COVID мерките в Долна Саксония предизвика масово пазаруване

"Беше малко сюрреалистично", описа преживяването си той, докато разказваше за това как се е чувствал в северноафриканската страна, докато е четял за избухването на пандемията.

"Едва след като се прибрахме в Германия, броят на случаите внезапно започна да се повишава и първите пациенти дойдоха, едва тогава напълно разбрахме, че това започва да се случва и тук", спомни си той.

Като милиони здравни служители по света, Щефан е разбрал колко е трудно да се лекува коронавирус, особено докато се налага носенето на защитната екипировка, която медиците слагат всеки път преди да влязат в някоя от изолационните стаи, в които са настанени пациенти, болни от КОВИД-19.

Щефан казва, че военното му обучение му е помогнало, но осъзнава напрежението, на което са подложени цивилните му колеги; през последните две години няколко от тях са напуснали, разочаровани от тежестта на една професия, която изисква много, но често се отплаща със сравнително малко.

"Това е много тежка професия, която изисква много", каза той.

Все пак Щефан каза, че е горд от това, което са постигнали той и колегите му по време на пандемията.

"Това беше много трудно време за всички нас и продължава да е така", каза Щефан. "Мисля, че начинът, по който екипът се сплоти, и другарството между нас ще останат още дълго време, след като всичко това свърши. Ако изобщо някога свърши", сподели военният фелдшер.

"Предполагам, че още дълго време ще трябва да се справяме с този проблем", допълни той и каза, че едва ли Омикрон ще е последният вариант.
Лер, който е главният лекар в клиниката, е съгласен, че не може да се каже какъв обрат ще последва в пандемията. Напоследък, след като смъртността от коронавирус премина 100 хиляди и след като бяха наложени нови ограничения, броят на новозаразените на дневна база донякъде намаля.

В петък германското министерство на здравеопазването предупреди, че "Омикрон засенчва всичко, което досега сме виждали по време на пандемията". Заради новия вариант в петък Нидерландия, чиято граница с Германия е само на няколко километра от Вестерщеде, обяви локдаун.

"Живеем от ден за ден, от седмица за седмица и просто чакаме да видим какви пациенти ще дойдат при нас", каза Лер. "И се опитваме да направим всичко, което можем, за тези, които дойдат", допълни той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.12.20 | 14:55

1
Народът трябва да се вдигне сега! Не можем да оставим да съсипват децата ни с експериментални отрови-ваксини. Призовавам всички българи: ставайте и блокирайте училищата, които са се превърнали в сатанински храмове за детски жертвоприношения, нацистки опити и педофилия. На бунт.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини