ЕС ще поръча на "Пфайзер" адаптирана към щама Омикрон ваксина срещу COVID-19

  • 17 декември 2021 15:43

  • 857
  • 1
ЕС ще поръча на "Пфайзер" адаптирана към щама Омикрон ваксина срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Правителствата на страните от Европейския съюз се съгласиха да използват опцията за закупуване на над 180 милиона дози от от ваксината за COVID-19, адаптирана за варианта Омикрон, разработена от "Бионтех" и "Пфайзер", съобщи председателката на Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 800

На 25 ноември "Пфайзер" и "Бионтех" започнаха разработването на прототип на ваксина за COVID-19, специфична за Oмикрон, и заявиха, че може да бъде готова през март.

"Държавите членки се съгласиха да задействат първия транш от над 180 милиона допълнителни дози адаптирани ваксини в третия ни договор с "Бионтех" и "Пфайзер", каза Урсула фон дер Лайен на пресконференция снощи в края на редовната среща на върха с лидерите на ЕС.

Последният договор на ЕС с "Пфайзер" и "Бионтех" позволява на страните от ЕС да закупят до 1,8 млрд. дози до края на 2023 г., от коитзо половината вече са поръчани, а другата половина не е задължителна.

"Пфайзер" заяви, че все още не са поръчани незадължителните дози и досега не са водени разговори с ЕС за евентуалната доставка на адаптирани версии на ваксината.

Ваксината на "Пфайзер" защитава от хоспитализация от варианта Омикрон

"Към момента не са приключили разговорите с ЕК за потенциалните допълнителни доставки в съответствие с техните права на избор по нашето споразумение, отнасящи се до адаптираната ваксина", заяви днес "Пфайзер".

"Въпреки че вярваме, че можем да доставим адаптирана ваксина през март 2022 г., все още не знаем дали това ще е необходимо и за това ще се изисква разрешение от регулаторните органи", заяви "Пфайзер".

Досега Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е заявявала, че няма убедителни доказателства за необходимостта от адаптирана към Омикрон ваксина, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
857 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.17 | 17:44

1
Колкото по-рано излезем от Европейския съюз, толкова по здрава нация ще бъдем!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини