Турция продължава да се отдалечава от ЕС

  • 15 декември 2021 07:13

  • 1208
  • 2
Турция продължава да се отдалечава от ЕС
©

Съветът по общи въпроси на ЕС отбеляза със съжаление, че Турция продължава да се отдалечава от Европейския съюз, предаде ДПА, като се позова на заключения от срещата на съвета във вторник.

Турция започна преговори по присъединяване към ЕС през 2005 г., но на практика те са замразени от няколко години заради недозадоволителния, според Брюксел, напредък на страната.

Съветът по общи въпроси на ЕС посочи във вторник, че не може да се говори за отваряне или затваряне на глави от преговорите с Турция. По-специално страните от ЕС критикуват външната политика на Турция, която според тях все повече влиза в противоречие с приоритетите на ЕС. Те дават пример с Либия, където се твърди, че правителствените сили получават незаконни оръжейни доставки от Турция.

Протести в Турция заради срива на лирата

В заключенията на Съвета по общи въпроси на ЕС са критикувани и нарушения на митническото споразумение между Турция и ЕС.

Съветът подчертава също "своята сериозна загриженост от допълнителното предизвикващо дълбока тревога отстъпление в сфери като демокрация, правова държава и фундаментални права, включително свобода на изразяване, както и от систематичната липса на независимост на съдебната система".

ДПА посочва, че преговорите с Турция не са прекратени напълно заради важността на страната в борбата с нелегалната миграция към Западна Европа.

Турция ще продължи да получава финансова помощ от ЕС и бъдещо финансиране за бежанците, се посочва още в документа.

Калина Христова
1208 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
за

2022.01.31 | 18:08

2
за какво му е на ес турция?? освен ако не иска да влиза в османската империя.
Новини.бг - медиен клозет

2021.12.15 | 08:54

1
Полуграмотен шизофреник измисля новините тук. Тая мутренска ку.рва пуска позиви в кутиите на софиянци с цинизми за Радев и новата власт.

Добави коментар

Водещи новини