Реджеп Ердоган уволни статистик № 1 на Турция, разкрил данни за инфлацията в страната

  • 31 януари 2022 16:47

  • 2889
  • 0
Реджеп Ердоган уволни статистик № 1 на Турция, разкрил данни за инфлацията в страната
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва уволни началника на статистическата служба на страната Саит Динджер", предаде Ройтерс.

Статистик номер едно на страната бе подложен на критики от страна на властите, защото в началото на януари обяви, че турската лира се е обезценила с 36 на сто през 2021 г. "Това е най-високият инфлационен процент на националната валута от 19 години насам", добави информационната агенция.

Говорейки пред членове и симпатизанти на водената от Партия на справедливостта и развитието в черноморския град Гиресун, Ердоган заяви: Ние ще продължим да се борим срещу икономическите трудности и ще ги победим!

"Турската икономика е  в криза и заради недалновидната  стопанска политика на Ердоган. По-рано той реши да намали драстично лихвите и предизвика изтегляне на вложения от банките в страната. Така се появи огромна парична маса, което доведе до обезценяването на турската лира", допълни Ройтерс.

Сривът на лирата накара българите да пазаруват от Турция

Според експерти, цитирани от британската медия, инфлацията в Турция може да се покачи още – до нивото от 46%.

Валери Зайцев
2889 0

Свързани новини

Водещи новини