Мария Габриел: Първият европейски правен акт за научни изследвания и иновации е основа за повече инвестиции в Европа

  • 26 ноември 2021 15:43

  • 418
  • 2
Мария Габриел: Първият европейски правен акт за научни изследвания и иновации е основа за повече инвестиции в Европа
© Представителство на ЕК в България

На днешния Съвет по конкурентоспособност министрите, отговарящи за науката, одобриха заключения за бъдещото управление на европейското научноизследователско пространство и приеха препоръка на Съвета относно Пакт за научни изследвания и иновации в Европа. Така те заявиха подкрепата си за водещата инициатива на българския еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова за изграждане на ново Европейско научноизследователско пространство. „Приемането на Пакта е значима стъпка напред към изграждане на ефективно европейско научноизследователско пространство.

За първи път с правен акт определяме ценностите и принципите на научните изследвания и иновац иите в Европа, политическите приоритети, метода за координация и мониторинг на действията ни. Очаквам интензивен диалог и обмен на добри практики между държавите членки с цел повече инвестиции в наука и по-добра координация на действията подкрепящи научните ни изследователи“, заяви Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова. Пактът ще мобилизира европейски, национални и регионални ресурси, като даде приоритет на публичните разходи за научноизследователска и развойна дейност.

Освен това ще създаде условия за повече частни инвестиции в наука и иновации. Държавите членки потвърждават ангажимента за 3% от БВП на ЕС да бъдат инвестирани в научноизследователска и развойна дейност. Чрез специална платформа с показатели ще се наблюдава напредъка на национално и европейско равнище. Комисар Габриел наблегна и на следващите стъпки в реализацията на европейското научноизследователско пространство. „На първо място, е необходимо да изготвим силна комуникационна стратегия, която да извежда на преден план ползите за бизнеса и гражданите.

„Еразъм+“: близо 3,9 млрд. евро през 2022 г. за мобилност и сътрудничество в областта на образованието, обучението, младежта и спорта

Второ, важно е да работим с всички заинтересовани страни на европейско и национално равнище - университетите, научноизследователските организации, инфраструктури, финансовите институции. Те са тези, които ще прилагат решенията и тяхното мнение е ключово. Ще създадем и Форум на европейското научноизследователско пространство, който да разработи опростена система за мониторинг и докладване“. Новата рамка за управление на Европейското научноизследователско пространство ще даде възможност за по-тясно сътрудничество и координация на политиките в целия ЕС и неговите държави членки.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
418 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Обикновена Пунта Мара

2021.11.26 | 18:59

1
Все още не можем да разберем, какво ПРАВИ ТАЗИ в Европарламента!? А, да ли ВЗЕМА ЗАПЛАТА?! КАКВА ли е ТЯ????????????

2021.11.30 | 03:42

2
над 300,000 еврака, без данъци

Добави коментар

Водещи новини