Мария Габриел: Образованието и критичното мислене са ключови в борбата с дезинформацията

  • 12 октомври 2021 19:49

  • 584
  • 5
Мария Габриел: Образованието и критичното мислене са ключови в борбата с дезинформацията
©

Ясни са съставът и задачите на новата експертна група за насърчаване на цифровата грамотност и справяне с дезинформацията чрез образование и обучение. Групата се създава в изпълнение на мерките, заложени във водещата инициатива на българския еврокомисар Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова - Плана за действие в областта на цифровото образование.

25 експерти с богат опит в областта на образованието, социалните медии, технологиите и журналистиката от 17 различни държави членки ще имат важната задача да определят обхвата на проблема и направят преглед на най-добрите практики. Те ще разработят конкретни насоки за учителите и преподавателите за борбата с дезинформацията и за развитие на цифровата грамотност на учащите. България е представена от Вени Марковски – Интернет пионер, председател на "Интернет общество - България", писал и говорил по темата многократно, участник и в експертната група за борба с фалшивите новини от 2018г.

„Цифровата грамотност e ключова в борбата с дезинформацията. Образованието и критичното мислене са тези, които ще дадат на младите хора повече възможности за информиран избор. Учителите имат ключова роля за повишаване на техните способности да оценяват и работят с онлайн съдържание“, заяви Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова на пресконференция по повод първото заседание на експертната група.

Тя обяви данни от неотдавнашно проучване на Евробарометър, според което 37% от отговорилите европейци ежедневно срещат новини, за които смятат, че представят погрешно действителността или дори са неверни. В този контекст Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова отбеляза, че цифровата грамотност трябва да се разшири извън придобиването на умения за работа с компютри, таблети и други „умни“ устройства. Критичното мислене, идентифицирането на надеждна онлайн информация и работата с данните са други аспекти, на които Групата ще обърне внимание.

„Живеем в свят, в който океан от информация е на един клик разстояние. Предизвикателство е младите хора да имат повече сигурност в онлайн пространството чрез умения за работа с информацията в него. Тя е и в основата на положителните възможности от цифровата трансформация, от които бихме искали да се възползват младите хора“, коментира Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

Групата ще проведе четири заседания. Насоките, които ще бъдат представени през септември 2022 г., ще надградят постигнатото от редица други инициативи на Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова, по-специално резултатите от работната група на високо равнище за борба с фалшивите новини от 2018г., Плана за действие за борба с дезинформацията и Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията.

Борислава Борисова
584 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ЕдрастГербераст

2021.10.13 | 02:32

5
да бе вие дето ако не беше Фейсбук, нямаше да ви има. ББ там си вееше простотията

2021.10.12 | 22:08

4
Вени Марковски е осъден на първа инстанция в България, ако се върне го чака арест.

2021.10.12 | 21:40

3
С ДВЕ НАУЧЕНИ ДУМИ КАРИЕРА НАПРАВИ
Наблюдател

2021.10.12 | 20:13

2
Тази си изигра правилно картите.Оправна си е.С туй дето е между кълките успя.Браво!
Критичното мислене

2021.10.12 | 19:54

1
Ако ме приложите, веднага ще ви стане ясно, че Марийка Неделчева, която се "стокираше" много години в огромно общинско жилище в центъра на София за 200 кинта, докато прибираше 20к месечно заплата в Брюксел няма място в политиката.

Добави коментар

Водещи новини