Съдът на ЕС се произнесе, че унгарски съдия не може да бъде санкциониран за това, че е искал насоки за работата си

  • 23 ноември 2021 19:41

  • 1424
  • 0
Съдът на ЕС се произнесе, че унгарски съдия не може да бъде санкциониран за това, че е искал насоки за работата си
© Pixabay

На съдии от държави членки на Европейския съюз не може да се забранява да се обръщат за насоки към Европейския съд - висшият съд на ЕС по отношение на европейското право. Това постанови днес институцията във връзка със случая на унгарски магистрат, санкциониран заради такива действия, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Членката на ЕС Унгария, където на власт е евроскептичната и националистическа партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан, подобно на съседката й Полша, се опитва да ограничи независимостта на съдиите и правото им да отнасят дела към Съда на ЕС.

Върховният съд на Унгария обяви искането за консултация от унгарски съдия, отправено до Европейския съд, относно преводачите, чиито услуги са използвани по дела срещу чужденци, за незаконно. Срещу унгарския съдия беше започнато дисциплинарно производство.

Орбан: Унгария няма да напуска ЕС, а иска да го реформира

Правото на ЕС изключва образуване на дисциплинарни производства срещу национални съдии заради това, че те са подали искане за преюдициално запитване (механизъм на ЕС за унифициране на практиката по приложението на правото на общността в държавите членки, бел. ред.) до Съда на ЕС, се казва в решението на съда. В него се добавя, че такива дисциплинарни производства могат да подкопаят съдебната независимост.

Въз основа на върховенството на правото на ЕС, национален съд трябва да не се съобразява с национална съдебна практика, която накърнява правото му да се обръща към Съда на ЕС.
Принципът на върховенството на правото на ЕС изисква по-долната съдебна инстанция да оставя без уважение решението на Върховния съд на въпросната държава членка, заявява Съдът на ЕС.

През юли Унгария отхвърли искане на Европейската комисия и редица евродепутати да оттегли нов закон, забраняващ в училищата да се използват материали, за които се смята, че популяризират хомосексуализма. Нидерландският премиер Марк Рюте тогава каза, че Унгария трябва да уважава ценностите на ЕС за толерантност или да напусне блока, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини