Сериозен ръст на интереса към ваксинацията в Гърция

  • 22 ноември 2021 13:39

  • 449
  • 0
Сериозен ръст на интереса към ваксинацията в Гърция
© Getty Images/Guliver

Сериозно повишаване на интереса към ваксинацията се отчита в Гърция. От последния месец 444 хиляди души са си записали час за поставяне на първа доза от ваксината срещу КОВИД-19, заяви в интервю за телевизия "Скай" министърът на дигиталното управление Кириакос Пиеракакис. За третата доза интересът е още по-голям - над 1,2 милиона души са поискали да си поставят. Само през събота и неделя е имало заявки за 187 хиляди ваксинации с трета доза.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31516

През миналата седмица правителството съобщи, че зелените сертификати за гражданите над 60-годишна възраст ще изтекат шест месеца след приключване на ваксинационния им цикъл. Целта е да се насърчат възрастните хора да си поставят трета подсилваща доза.

Властите в Гърция погват всички, които отричат COVID-19

По отношение на признаването на зелените сертификати, издадени от трети държави, Пиеракакис заявява, че въпросът се обсъжда от гръцкото правителство. Стои обаче въпросът относно автентичността на документите, тъй като някои сертификати от други държави са писани на ръка.

От днес в страната влязоха в сила нови ограничителни мерки за неваксинираните лица. Целта на гръцкото правителство е да се увеличи броят на ваксинираните.

Гражданите, които не са ваксинираните вече нямат достъп до заведения, театри, музеи, кина и фитнеси дори и с представяне на отрицателен тест, както беше до момента.

Нови COVID-19 мерки в Гърция

Достъпът до аптеките и градския транспорт остава свободен. В хранителните магазини ще се осигурява пропускателен режим, съобразен с квадратурата на търговските обекти. Въвежда се и плаващо начало на работния ден в частния и държавния сектор, за да се избегне струпване в градския транспорт.

Мерките ще засегнат и децата на възраст между 4 и 17 години, които ще могат да посещават редица затворени помещения в присъствието на възрастен и с представяне на отрицателен домашен тест, направен в последните 24 часа.

Промяна има и по отношение на посещението на църковните храмове, където вече ще се изисква отрицателен тест. При предишното затягане на мерките за неваксинирани за църквите не бяха въведени ограничения, допълва БТА.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
449 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини