Мицотакис приканва Борис Джонсън да върне фризовете на Партенона

  • 21 ноември 2021 17:35

  • 627
  • 0
Мицотакис приканва Борис Джонсън да върне фризовете на Партенона
© Getty Images/Guliver

Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е има изключителната възможност да сложи край на несправедливостта и да върне на гърците скулптурите на Партенона, посочва в статия в британския вестник "Дейли мейл" премиерът на Гърция Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г., пише в. "Катимерини", цитиран от БТА.

В началото на тази седмица гръцкият премиер беше на посещение в Лондон, където се срещна с британския си колега. Сред основните теми, наред със ситуацията в Източното Средиземноморие, беше и въпросът с връщането на скулптурните групи на храма Партенон в Акропола, голяма част от които от началото на 19 в. се намират в Британския музей.

В статията си за "Дейли мейл" Мицотакис припомня, че Джонсън е получил класическо образование в Оксфорд, разбира приноса на културата от античната епоха за съвременния свят и осъзнава чувствителността на гръцкия народ по отношение на темата за скулптурите.

Гръцкият премиер приканва правителството на Джонсън да направи "смела стъпка напред" и да върне скулптурите на Акропола, където те ще бъда изложени в музей на метри от античния паметник.

Мицотакис отбелязва, нуждата от връщане на артефактите не е позиция само на гръцкото правителство, но и на междуправителствената комисия към ЮНЕСКО. През септември комисията е осъдила отказа на Лондон да върне скулптурите.

Според социологически проучвания в последните години все повече британци са на мнение, че артефактите трябва да бъдат върнати на Гърция, пише още Мицотакис.

Мицотакис обсъди двустранните отношения с китайския външен министър

Британският премиер е дал уверения на гръцкия си колега, че правителството му няма да създава пречки в опитите на Гърция да започне официален диалог с Британския музей за бъдещето на скулптурите.

Мраморните скулптури - 17 фигури и част от фриз, красяли Акропола в Атина, са взети от лорд Елджин - британски посланик в Османската империя в началото на 19 век.

Британците твърдят, че Елджин е изнесъл скулптурите законно в момент, в който Гърция е управлявана от Османската империя.

 

 

Константин Тодоров
627 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини