Полският премиер започва поредица от посещения в европейски страни заради мигрантската криза

  • 20 ноември 2021 15:17

  • 593
  • 2
Полският премиер започва поредица от посещения в европейски страни заради мигрантската криза
© Getty Images (архив)

Полският премиер Матеуш Моравецки започва от утре поредица от посещения в европейски страни във връзка с трудната геополитическа ситуация, съобщи полската агенция ПАП, позовавайки се на говорителя на правителството Пьотър Мюлер. В неделя са първите три визити - в Литва, Латвия и Естония, където Моравецки ще разговаря с премиерите на трите държави.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 521

На пресконференция днес Мюлер говори за сложното положение, предизвикано от действията на беларуската страна, организирала по думите му действията на мигрантите, довели до кризата на границата, насочи вниманието на действията на Русия в Грузия, Крим и Източна Украйна и необходимостта да се направят съответните изводи и най-общо спомена за "информации, идващи от наши съюзнически държави", без да даде подробности, информира БТА.

Моравецки определи страната си като „защитник на цяла Европа от наплива на мигранти“

Всичко това прави оценката на геополитическата ситуация трудна, заяви Мюлер. Към това трябва да се добавят и въпроси, свързани с "новия инструмент за енергиен шантаж", който държи в ръцете си Русия, тоест потенциалното пускане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2", заяви той. Затова Полша има нужда от общите солидарни действия на Европейския съюз и европейските страни, подчерта правителственият говорител.

Полският премиер също написа във Фейсбук, че "геополитическата ситуация е много сериозна" и изисква многобройни действия и дипломатически реакции.

Затова заминавам на обиколка в няколко европейски страни, за да разговарям за международната криза, предизвикана от действията на Александър Лукашенко, подчерта той. Има основания да се предполага, че геополитическата криза ще продължи месеци, дори години, заяви Моравецки и посочи, че ЕС и страните от трансатлантическия съюз трябва да са готови за потенциалните заплахи и да създадат ефикасни механизми за сътрудничество пред лицето на "поредните атаки и провокации".

Всичко по темата:
Мигрантска криза 521
Владимир Василев
593 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар

2021.11.20 | 17:27

2
да приемат "мигрантите" , полякините няма кой да ги e бe, поляците са пyтки

2021.11.20 | 17:26

1
полски мишок ще ходи да ревтуни наляво надясно , пyтьо

Добави коментар

Водещи новини