Моравецки определи страната си като „защитник на цяла Европа от наплива на мигранти“

  • 18 ноември 2021 10:39

  • 389
  • 0
Моравецки определи страната си като „защитник на цяла Европа от наплива на мигранти“
© Getty images

В интервю за германския вестник BILD министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки определи страната си като „защитник на цяла Европа от масови наплив на мигранти“ от територията на Беларус.

„Ситуацията [на границата с Беларус] в момента е стабилна, но става все по-опасна. Беларус използва мигрантите като оръжие“, каза Моравецки. В същото време той добави, че крайните дестинации на мигрантите са Германия, Франция и Нидерландия. „По този начин ние защитаваме цяла Европа на нашата граница“, заяви полският премиер.

Моравецки подчерта, че ако Полша не е в състояние да защити границите си, стотици милиони бежанци от Африка или Близкия изток ще се опитат да стигнат до Европа и най-вече до Германия. „Повече от 80 милиона души живеят в Германия - бихте ли позволили да дойдат още 50 милиона? Мисля, че хората в Германия биха били недоволни от това, защото искат да запазят стандарта си на живот. Те искат да запазят културата си“, обясни Моравецки.

Така според него е необходимо да се използват всякакви средства за защита срещу нелегални имигранти. „Независимо дали става дума за стена, ограда или електронни системи, които незабавно съобщават за всяко проникване“, продължи Моравецки. Освен това той обяви в близко бъдеще появата на специален информационен център за журналисти на границата с Беларус, благодарение на който представителите на медиите ще могат да получават надеждна информация за случващото се.

Как ще се развие мигранската криза по полско-беларуската граница?

В същото време ръководителят на полското правителство разкритикува миграционната политика на и.д. канцлер на Германия Ангела Меркел през 2015 г. „Мисля, че политиката отпреди пет-шест години не беше адекватна. Тя застраши суверенитета на много европейски държави и създаде изкуствен мултикултурализъм. Това беше опасна политика за Европа и за целия свят“, завърши премиерът на Полша, информира "Фокус".

В сряда Меркел проведе телефонен разговор с Моравецки, в рамките на който двамата обсъдиха миграционната криза по източните граници на ЕС. Лидерите се съгласиха да координират действията си в „тревожната ситуация“ по външните граници на общността. В същото време Меркел, според официалния й говорител Щефен Зайберт, е уверила в пълната си солидарност с Полша.

Теодора Александрова
389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини