Австрийският парламент отне имунитета на бившия канцлер Себастиан Курц

  • 18 ноември 2021 21:03

  • 1752
  • 3
Австрийският парламент отне имунитета на бившия канцлер Себастиан Курц
© Getty Images (архив)

Националният съвет на Австрия на заседание в четвъртък е одобрил решението да се лиши бившият австрийски канцлер и лидер на Австрийската народна партия (АНП) Себастиан Курц от парламентарен имунитет, за да се завърши антикорупционно разследване по подозрение в съучастие в подкуп. Решението беше взето единодушно, предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

На 16 ноември специална парламентарна комисия даде зелена светлина за отнемане на имунитета на Курц. Депутатите трябваше технически да одобрят това решение. Самият Курц във вторник приветства този ход и каза, че не се смята за виновен за незаконни дейности. Според бившия канцлер невинността му вече е потвърдена от независима правна експертиза. Той изрази увереност, че ще докаже своята теза.

Първи арест по аферата Себастиан Курц

През октомври антикорупционната прокуратура изпрати искане до Националния съвет (долната камара на парламента) на Австрия с цел снемане на парламентарния имунитет на Курц.

Политикът се отказа от поста канцлер на Австрия заради продължаващото разследване срещу него по подозрение в съучастие в подкуп и злоупотреба с доверие. Разследването смята, че той е участвал в предполагаемо бюджетно финансиране на пристрастни проучвания на общественото мнение и информационни материали, изготвени в полза на неговата политическа партия. Курц остана лидер на АНП и пое председателството на нейната фракция в Националния съвет.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1752 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
пешо

2021.11.19 | 07:17

3
Тоя ще го осъдят и ще излежи!!!!а наш Боко Тиквенски с пълните нощни шкафчета с лилави евраци и кюлчета от по 1кг няма и кой да го пита и да провери дали е вярно!!!а напротив , оставили са го да прави съчинения по картинка , та чак дава и нтервюта на западни медии по темата!!!!НАГЛЕЦ!!!!
Рени

2021.11.19 | 03:57

2
И тези са едни циркаджии!!

2021.11.18 | 23:11

1
Всички запачнали ковида ще бъдат подменени, някои по-основно

Добави коментар

Водещи новини